3 причини да използвате LinkedIn за търсене на работа

търсене на работа чрез LinkedIn, личен бландинг и професионална репутация

Дали ви харесва или не, отсъствието от виртуалния свят вече носи повече негативи отколкото присъствието в него. Когато всички търсят всичко онлайн, онзи който не присъства в мрежата, сякаш не съществува.

Затова, присъствието ви в социалните медии не е въпрос на мода или някакъв каприз, а въпрос на необходимост за кариерата ви. Особено, когато търсите работа. Как ще ви открият, ако сте неоткриваем? Как ще се сетят за вас, ако не напомняте за съществуването си?

Търсене на работа чрез LinkedIn

Социална медия №1 за всеки, който търси работа е LinkedIn. Това е най-голямата мрежа за професионални и бизнес контакти в света, с над 187 милиона потребители.

Тук ще ви дам само трите най-важни причини да търсите работа чрез LinkedIn и да си направите професионален профил в този сайт, ако все още нямате такъв:

#1: За да бъдете откриваем

Ако търсите работа, вие искате да сте откриваем. LinkedIn е чудесна база данни за HR-и и работодатели. Всеки, който търси кадри за дадена позиция, трябва само да въведе няколко ключови думи в търсачката на LinkedIn и … воала – излиза списък с подходящи кандидати, при това със CV-та и препоръки!

Кой ще се занимава да пуска обяви и да прекарва седмици наред в четене на нескопосни автобиографии и провеждане на досадни интервюта, ако може да получи направо шорт-листа с потенциални кандидати?

Само че няма да получите възможността да попаднете в този списък, докато не направите профила си в LinkedIn както трябва, което означава да са попълнени всички основни полета и да имате поне 3 препоръки, от които поне 1 за последната ви работа.

#2: За да намерите връзки

Според широко цитирано проучване, в САЩ 80% от наетите през 2012 г. са намерили работата си чрез лични контакти. В България също шансът да намерите работа чрез познати е по-голям, отколкото чрез обявите, в които всеки друг търси или чрез безразборно изпращане на стотици имейли със CV-то си.

Вероятно имате стотици познати, но не контактувате редовно с всички тях и на практика е невъзможно да знаете къде и какво работи всеки един от тях. LinkedIn обаче съдържа тази информация, за разлика от другите социални медии.

Намерете колкото можете повече хора, които познавате и се свържете с тях в LinkedIn. Въведете в търсачката на сайта името на някоя от фирмите, в които искате да работите, и веднага ще видите кой от познатите ви работи в нея или поне познава някого, който работи там.

В LinkedIn можете да проверявате не само къде работи всеки от контактите ви, но и къде е работил преди това, къде е учил и т.н. Освен това, винаги ще сте сред първите, които научават кога някой е започнал нова работа, каква и къде, защото LinkedIn изпраща известия за това.

Когато намерите вътрешен човек, ще можете да разпитате за фирмата, за работата и условията, да получите името и имейла на човека, до когото да пратите писмото с кандидатурата си и т.н.

Споменаването на името на вашия „вътрешен човек” в писмото (с негово разрешение, разбира се) оказва много силно влияние, защото означава, че сте познат на някого, на когото началникът има доверие, а и винаги може да го разпита за вас.

От друга страна, този начин на „домогване” до фирмата показва много силна мотивация, което се оценява високо от работодателите.

#3: За да изградите добра професионална репутация

Най-хубавото на социалните медии е това, че те са медии. В тях можете да провеждате собствен „маркетинг” и „PR”, за да изградите и утвърдите своя собствен бранд при това напълно безплатно.

Когато става дума за професионална репутация, LinkedIn е най-подходящата медия, защото не само предлага всички подходящи инструменти, но и защото аудиторията там се интересува именно от професионалните ви умения.

Тук ще изброя само най-основните инструменти на LinkedIn за изграждане на добра професионална репутация:

а) профилът, който наподобява CV и дава възможност да опишете своите постижения и да включите своите умения, е инструментът, с който сами и пряко създавате представата за себе си;

б) възможността за потвърждаване (endorsement) на уменията, както и за добавяне към профила на писмени препоръки е инструментът, чрез който вашите познати утвърждават репутацията ви;

в) възможността за споделяне на съдържание както с вашите контакти, така и с членовете на групите, в които участвате, е инструментът, чрез който косвено доказвате своята компетентност в съответните професионални области.

Не губете време

И така, не губете време и започнете търсене на работа чрез LinkedIn – актуализирайте профила си или си направете, ако нямате. Следвайте изброените тук препоръки и направете себе си откриваем, използвайте пълноценно контактите си и градете професионалната си репутация – това са основите на успешното търсене на работа чрез LinkedIn.

Снимка: A Name Like Shields Can Make You Defensive, CC

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *