Начинът за търсене на работа чрез LinkedIn не е само един. В платформата има обяви за работа, но не това е най-важното. Най-големите ѝ предимства са възможността работодателите сами да те откриват, възможността ти да откриваш връзки в множество компании и не на последно място да презентираш професионалните си качества в благоприятна светлина.

Независимо дали ти харесва или не, да отсъстваш от виртуалния свят носи повече негативи отколкото да присъстваш в него. Когато всички търсят всичко онлайн, онзи който не присъства в мрежата, сякаш не съществува.

Затова, присъствието ти в социалните медии не е въпрос на мода или някакъв каприз, а въпрос на необходимост за кариерата ти. Особено в LinkedIn – социална медия №1 за всеки, който гради кариера. Това е най-голямата мрежа за професионални и бизнес контакти в света, с над 800 хиляди потребители в България и над 700 милиона – в света (данните са към юли 2020 г.).

Тук ще изложа само трите най-важни причини да си направиш професионален профил в LinkedIn, който ще ти помогне в намирането на хубава работа, заедно с няколко съвета, свързани с тях:

#1: Стани откриваем за работодатели и колеги

Когато търсиш работа, трябва да си откриваем. Работодателите постоянно търсят кадри, но не пускат обяви за всяка открита позиция. Те имат и други начини за намиране на служители, които често предпочитат пред това да пуснат обява в сайтовете за работа.

Един от тях е да потърсят в LinkedIn. Тази платформа е рай за HR-и и работодатели. Тя представлява една огромна база данни, в която всеки сам въвежда информация за себе си. Който търси кадри, трябва само да въведе няколко ключови думи в търсачката на LinkedIn и … воала – излиза списък с подходящи кандидати, при това с профили, подобни на CV-та и с препоръки от други хора!

Защо някой би се занимавал да публикува обяви и да прекарва дни наред в четене на нескопосни автобиографии на десетки кандидати и да провежда досадни интервюта, ако може направо да получи шорт-листа с потенциални кандидати?

Е, работодателите имат своите причини и затова обявите съществуват. Но истината е, че повечето позиции се запълват без да се публикува обява. Според някои проучвания, назначенията без обява са 5 пъти повече от назначенията в резултат на обява.

Така че, ако искаш да получиш възможността да попадаш в списъците на HR-ите с потенциални кандидати, трябва да направиш профила си в LinkedIn напълно завършен. Платформата дава индикация за степента на завършеност на профила ти, като най-високата степен е all-star. За да постигнеш тази степен, необходимо е да попълниш всички основни полета, включително „summary“, и да имаш поне 50 души в мрежата си от контакти.

#2: Намери връзки в интересни компании

Според едно широко цитирано проучване, в САЩ 80% от наетите през 2012 г. са намерили работата си чрез връзки и познати. В България, както и навсякъде по света, шансът да намериш работа чрез познати също е по-голям, отколкото чрез обявите, само че у нас битува схващането, че връзките са нещо лошо.

Всъщност, лошо е да не си вършиш работата или да заемаш длъжност, за която си некомпетентен, независимо по какъв начин си назначен. От друга страна, като работиш в дадена сфера известно време, неизбежно създаваш познанства с колеги, началници, конкуренти и т.н.

Няма нищо лошо да използваш тези познанства, когато се налага да смениш местоработата си. Това е съвсем естествено, а и има по-голям ефект, отколкото да пращаш многобройни кандидатури по обяви, от които рядко някой ти се обажда.

Как да създадеш мрежа от контакти в LinkedIn

И така, вероятно имаш много познати, но не с всеки от тях контактуваш чак толкова често, нали? На практика не би било възможно да знаеш къде и какво работи всеки един от тях. Също не е възможно да знаеш къде и какво работят познатите на твоите познати. LinkedIn обаче съдържа тази информация и тя може да ти бъде много полезна.

Намери в LinkedIn колкото можеш повече от познатите си и се свържи с тях. Използвай функцията за импорт на контактите ти от електронната поща и тези от телефона. Когато се свържеш с познатите си, ще можеш да проверяваш кой къде работи, къде е работил преди това, къде е учил и най-вече кого познава.

Освен това, LinkedIn ще ти изпраща известия, когато някой започне нова работа и ще можеш веднага да видиш на каква позиция и в коя фирма е отишъл или пък на каква длъжност са го повишили.

Как чрез LinkedIn да намираш връзки във всяка по-голяма компания

Когато вече си свързан с познатите си в LinkedIn, можеш да въвеждаш в търсачката на сайта всяка компания, в която би желал да започнеш работа, и веднага да видиш дали някой от познатите ти работи в нея. ОК, може би шансът да имаш познат във всяка компания не е голям, но LinkedIn предлага нещо много ценно: показва ти кои от работещите там са познати на твои познати. Така кръгът ти може да се увеличи до няколко хиляди души и повече, а ти можеш лесно да се свържеш с всеки от тях чрез общите ви познати. При толкова голям кръг от хора, с голяма доза вероятност ще намериш човек във всяка по-голяма компания.

Когато се свържеш с въпросния „вътрешен човек“, ще можеш да го разпиташ за фирмата, за работата и условията, както да научиш името и имейла на подходящия началник, до когото да пратиш писмо с кандидатурата си. В писмото спомени името на вътрешния човек (с негово разрешение, разбира се) и ще имаш отлични шансове началникът да те покани на среща.

#3: Изгради си добра професионална репутация

Освен да бъдеш откриваем и да можеш да откриваш връзки, третото важно нещо на пазара на труда и професионалната репутация. Във всяка професионална сфера хората малко или много се познават и говорят един за друг. Някои стават популярни в бранша, други са известни с не дотам добрите си качества, трети са никому неизвестни.

Хората с добра професионална репутация намират работа в пъти по-лесно от никому непознатите. Дори и онези с лоша слава често получават по-добри предложения от напълно неизвестните. Социалните медии са идеално средство да провеждаш свой собствен „маркетинг” и „PR”, за да изграждаш своя собствен бранд и така да влияеш позитивно на репутацията си.

Когато става дума за професионална репутация, LinkedIn е най-подходящата медия, както заради това, че аудиторията там се интересува именно от професионалните ти умения, така и заради това, че тя предлага най-добрите инструменти за изграждане на личен бранд. Тук ще изброя само най-основните от тях:

а) профилът, който наподобява CV и дава възможност да опишеш постижения, да включиш умения и др., е инструментът, с който самият ти пряко създаваш представата за себе си;

б) възможността за потвърждаване (endorsement) на уменията, както и за добавяне към профила на писмени препоръки е инструментът, чрез който твоите познати утвърждават репутацията ти;

в) възможността за споделяне на съдържание както с твоите контакти, така и с членовете на групите, в които участваш, е инструментът, чрез който косвено доказваш своята компетентност в съответните професионални области.

Не губи повече време

И така, не губи време и започни да търсиш работа чрез LinkedIn – актуализирай профила си или си направи, ако все още нямаш. Следвай препоръки, изброени по-горе  и направи себе си откриваем, използвай контактите си пълноценно и гради професионалната си репутация активно – това са основите на успешното търсене на работа чрез LinkedIn.


Снимка: A Name Like Shields Can Make You Defensive, CC

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.