Някои грешки в CV-тата са толкова масово разпространени, че ако ги няма във вашето CV, това веднага ще направи впечатление на човека, който извършва предварителния подбор. Ако се научите да избягвате тези недостатъци, ще има голяма вероятност вашето CV да попадне сред малкото избрани за последващ контакт.

А именно това е целият смисъл на CV-то – да накара работодателят да се обади и да ви покани на интервю. Оттам нататък, нещата зависят от вас, а не от този документ с няколко страници.

Достатъчно е писано за грешките, които се забелязват от пръв поглед, затова в тази статия ще разгледаме трите най-често срещани слабости в CV-то, които не се набиват на очи, но могат сериозно да навредят на кандидатурата ви.

Ако вашето CV съдържа тези три неща, гарантирам ви, че идеално ще се слеете с тълпата. Ако искате обаче да се откроите, да направите впечатление и да ви поканят на интервю, най-добре е да редактирате CV-то си и да отстраните тези слабости.

1. Автобиографията ви е в 3-то лице

Голяма част от хората пишат CV-тата си в 3-то лице и сегашно историческо време. По този начин се говори за исторически личности, пишат се биографии на хора, които вече не са между живите. Това не е адекватен начин да представите себе си пред потенциалния работодател. Ако в разговорите си с хората говорехте по този начин, щяха да ви обявят за луди. Тогава защо да говорите така в толкова важен документ като CV-то?

Самата дума автобиография предполага, че вие, а не някой друг, разказвате за себе си. Изразявайте се адекватно, като в нормален разговор – в 1-во лице, единствено число, и използвайте подходящи времена. Разказвайте за сегашната си работа в сегашно време: „ръководя проекти“, „обслужвам клиенти“ и т.н., но за всички предишни длъжности използвайте минало време: „изготвях справки”, „анализирах данни” и т.н.

2. CV-то ви описва като всестранно развита личност

Мнозина смятат, че обогатяват CV-то си като изброяват всички дейности, които някога са извършвали и дори нарочно подчертават разнообразието им. Истината е, че такова CV не създава добър имидж, защото ви прави да изглеждате неориентирани или още по-лошо, като „специалист по всичко”.

Вярно е, че човек може да има знания в различни области, както и широк набор от умения, особено ако има по-дълъг професионален и житейски опит. Но това не означава да изтъквате всяко свое постижение, във всяка една област, защото така си създавате имидж на пенкилер, който никак не ви помага.

За да не пострада имиджа ви от това, че сте упражнявали твърде различни професии, можете да направите две неща: първо, да намалите броя на местоработите в CV-то си и второ, да намерите общото между тях и да го изтъкнете.

Съвсем спокойно можете да изхвърлите от CV-то си бригадите и работите, с които сте се издържали по време на следването, ако те не са в сферата, в която кандидатствате. Ако трудовият ви стаж е над 10 години, може да спестите първите стъпки в него.

Може изобщо да не включвате по-старите си работи или само бегло да ги маркирате в един общ параграф „други”. Може да не поставяте начална дата на този параграф и да махнете датата на завършване на образованието и рождената си дата – така ще спестите и основанията за възрастова дискриминация.

Спокойно можете да пропуснете и някои работи за по няколко месеца, особено ако не се вписват в професията, за която се кандидатирате. В този случай, посочвайте датите само като години, без месеци, за да не остават празноти.

Това не значи да криете нещо, а просто да опишете само важното и релевантното. CV-то не е трудова книжка или формуляр, в който сте длъжни да попълните всичко под заплаха от санкции. То е вашият разказ за професионалната ви история, в който най-много се ценят релевантността и краткостта и в който лошо впечатление правят прекомерната изчерпателност и излишните подробности.

3. В CV-то си изброявате само отговорностите

Това е много масово допускана и силно подценявана грешка. На първо място, това че сте отговаряли за нещо изобщо не означава, че сте се справяли добре с него.

На второ място, в огромна част от останалите 500 CV-та, изпратени за същата позиция, са изброени същите отговорности. На трето място, повечето задължения и отговорности се подразбират от позицията ви.

Изброяването на отговорности в CV-то не само не доказва компетентността ви, но и не ви помага да се отличите от конкурентите, а ви прави да изглеждате като тях. А ако вашето CV e сходно с останалите и няма предимства през тях, кандидатстването ви се превръща в обикновена лотария.

За да избегнете това, ще трябва да включите в CV-то си нещо повече от описание за какво сте отговаряли. Ще трябва да включите своите постижения. Например, вместо баналното „привличах клиенти”, може да напишете „привлякох 50 нови клиента” – това вече показва какво сте постигнали.

И така, при силно изострената конкуренция в днешно време и при наличието на стотици кандидати за една длъжност, открояващото се CV е от особено значение. Баналността вече е лукс, който не можете да си позволите. Затова, не допускайте тези три грешки във вашето CV. Така ще увеличите шанса си за бързо намиране на работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.