3 стъпки за създаване на личен бранд

Личен бранд

Казано на прост език, създаването на личен бранд е създаване на имидж. Брандът е сбор от представи за даден продукт, които в голямата си част са създадени и наложени от самия производител на продукта.

Чрез тези представи потребителите разпознават продукта и го различават от останалите стоки на пазара.

На пазара на труда, човекът търсещ работа е стоката, а работодателите са неговите потенциални потребители. Изграждането на личен бранд ви дава значително преимущество пред останалите кандидати за дадена работа, както и множество ползи за кариерата ви в дългосрочен план.

Социалните медии са основното средство за разпространение и налагане на личния бранд. Самото ви присъствие във Facebook, LinkedIn или друга мрежа вече ви създава някакъв имидж, който може би не отговаря точно на представата, която бихте желали работодателите да имат за вас.

Ето защо, отделете нужното внимание за създаване на личен бранд и започнете да го изграждате и утвърждавате. Следвайте тези 3 основни стъпки:

1. Формулирайте своя личен бранд

Формулировката на бранда трябва да звучи като кратък, но точен и изчерпателен отговор на въпроса „какво работите”. Когато се запознавате с хора и те ви задават този въпрос, не е достатъчно само да кажете „инженер”.

Точен и изчерпателен отговор би бил например: „Аз съм електроинженер и се занимавам с цялостна поддръжка на търговските обекти на веригата Х.” Това говори много повече за вашата работа и веднага показва, че можете да работите същото и за веригите Y и Z.

Ако сте в началото на кариерата си и още нямате опит и тясна специализация, вашата формулировка следва да звучи така: „Аз съм електроинженер и интересите ми са в областта на [работата, която искате да започнете]”.

Тук важното е веднъж да определите работата, към която се стремите, и след това да не я променяте, защото вашият бранд има нужда от време за да се утвърди и да ви донесе резултат. Ако всеки месец променяте бранда си, шансовете ви за добра работа няма да са големи. Изберете работа, за която на пазара се търсят хора и има такава перспектива и за в бъдеще.

2. Разширете аудиторията си

За всеки бранд се изготвя комуникационна стратегия, чиято цел е посланието му редовно да достига до възможно най-голям брой потенциални потребители на съответния продукт.

За създаване на личен бранд, достигащ до повече потенциални ваши работодатели, ви е необходима колкото е възможно по-широка аудитория, която да го разпространява.

За щастие, социалните медии предлагат чудесни възможности както за разширяване на аудиторията ви, така и за разпространяване и налагане на личния ви бранд, при това – напълно безплатно.

Разширете своята мрежа от контакти във Facebook и LinkedIn като добавяте не само приятелите си, но и колеги и други познати. Ползвайте опциите за търсене на контакти от електронната ви поща или от други сайтове. Направете си профили и в други големи социални мрежи.

В мрежи като Twitter, Instagram и Pinterest, които не изискват потвърждаване на познанство, следвайте колкото можете повече хора от вашия (желан) бранш. Някои от тях ще ви отвърнат със следване, а останалите поне ще ви забележат. Следвайте и чуждестранни експерти в областта.

Присъединете се към групи по интереси от вашата професионална сфера и започнете да публикувате връзки, мнения и коментари. Така ще ви забележат много повече хора от съответния бранш, отколкото ако споделяте само в своята „Timeline”.

3. Налагайте личния си бранд

„Брандирайте” онлайн присъствието си: ограничете глупостите, игрите, жълтините и политиката и споделяйте повече неща, свързани с вашата професия и личния ви бранд.

Споделяйте статии и новини от вашата професионална сфера. Изказвайте мнения, цитирайте експерти и коментирайте събитията от тази сфера. Споделяйте снимки и видеоклипове с тематика, свързана по някакъв начин с личния ви бранд или вашата професия.

Във всички мрежи следвайте страниците и профилите на водещите фирми от вашия бранш, както и тези на желаните/потенциалните ви работодатели. Това също допълва вашия личен бранд.

По този начин ще изглеждате по-професионално и ще наложите своя личен бранд. Така аудиторията ви ще знае с какво се занимавате, ще ви смята за експерт в него и когато някъде се заговори за вашата професия, тези хора ще се сещат за вас. Така ще превърнете контактите си в свои професионални агенти и „посланици“ на вашия личен бранд.

„Брандирайте” CV-то, мотивационното си писмо и профила си в LinkedIn. Направете ги така, че да говорят само едно: „Аз съм [вашия личен бранд]”. Бъдете сигурни, че работодателите, до които пращате CV-то си ще ви открият в социалните мрежи, така че по-добре се погрижете там да намерят неща, свързани с професионалните ви интереси.

Започнете действия

Направете тези 3 стъпки и очаквайте след месец-два аудиторията ви да започне да ви възприема по-сериозно относно вашата професия. Това ще се отрази изключително благоприятно на шансовете ви за намиране на работа и на кариерното ви развитие като цяло.

Снимка: Pixabay

 

Коментирай статията или попитай Ник Джобс:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.