5 причини да не разчиташ на обявите за работа

Обявите за работа вече често не вършат работа

Обявите за работа в интернет обикновено са първото нещо, към което прибягваме, щом започнем да мислим за смяна на работодателя си. Понякога разглеждаме сайтовете за работа даже и без повод – ей така, „профилактично“. Това е много лесно и удобно, но за съжаление не винаги дава желания резултат.

Нещо повече, намирането на работа чрез сайтове от типа на Jobs.bg става все по-трудно. Сигурно ти е позната ситуацията, в която отговаряш на десетки обяви от сайтовете за работа, а обратна връзка почти няма. Познавам много хора, които имат нужните качества и професионализъм, и въпреки изпитват същите трудности – пращат многобройни кандидатури, а рядко получават покана за интервю.

Този факт ясно показва, че причините да не намираш работа не са непременно в липсата на някакви качества, защото дори не си имал шанса да се срещнеш с работодател. Не бързай обаче да виниш и работодателите и техните HR-слежители, защото и за тях не е лесно да отделят нужните хора и време за преглеждане и оценяване на стотици (буквално) кандидатури за всяка една длъжност.

Истинската причина за проблема е по-скоро в това, че благодарение на онлайн платформите кандидатстването става много лесно, а това допринася за създаването на огромна конкуренция между търсещите работа.

 

Защо търсенето на работа чрез обяви е слабо ефективно

Сайтовете с обяви се наложиха като преобладаващо ползван инструмент за търсене на работа, просто защото чрез тях е най-лесно – много обяви на едно място, вградени филтри и търсачки, кандидатстване с един клик и много други удобства и функционалности.

Само че, точно леснотата и удобството водят до ниската ефективност на този метод, защото колкото повече хора кандидатстват по един и същи брой обяви, толкова по-малък процент от тях се класират за интервю. Освен това, обработката на голям брой кандидатури се превръща в сериозен проблем за работодателите, което пък е предпоставка за повече грешки.

По този начин лесното кандидатстване всъщност води до трудно намиране на работа. В благоприятни икономически условия този ефект се притъпява, заради увеличеното търсене на кадри, но при забавяне или спад на икономиката, проблемът силно се изостря.

 

Как да преодолеем проблема и да стигнем до интервю

Добрата новина е, че можете обърнете този проблем в своя полза. Можете да използвате факта, че сайтовете за работа направиха хората мързеливи и ги накараха да забравят класическите методи за намиране на работа отпреди епохата на интернет. Можете да използвате тези стари, изпитани методи – така ще имате практически нулева конкуренция и съответно големи шансове за успех.

Вие сте най-заинтересовани от това да си намерите хубава работа, затова не оставяйте бъдещето си да се решава от сайтовете за работа, бюрата по труда или трудовите посредници. Вземете нещата в свои ръце и вложете всичкото си старание, въображение, инициативност и изобретателност. Така ще откриете много по-добри възможности.

Прочетете още: 6 начина за търсене на работа извън обявите

И така, нека разгледаме по-подробно основните причини, поради които все по-трудно се намира работа чрез сайтовете с обяви:

 

#1. Всички търсят в сайтовете за работа

Ако кандидатстваш само по обяви, правиш точно това, което правят и всички останали. Всеки, който не харесва работата си, редовно посещава jobs.bg, zaplata.bg, jobtiger.bg и други подобни сайтове, избира си обяви, натиска бутона „кандидатствай“ и … чака.

И именно защото е толкова лесно, по обявите масово кандидатстват дори и хората, които имат работа. Според някои изследвания, 75% от работещите преглеждат редовно обявите в сайтовете за работа. 67% от започващите нова работа, още на втората седмица започват се „оглеждат” за друга.

Това означава, че ти се състезаваш не само с онези, които нямат работа в момента, а с 3/4 от всички работещи. Затова за някои позиции кандидатстват по 500-600 души и повече, което дотлкова намалява шансовете, че на моменти кандидатстването чрез сайтовете за работа започва да прилича на хазартна игра.

При толкова много кандидатури, напълно възможно е твоята изобщо да не бъде забелязана. А дори и да я забележат, при такъв голям брой кандидати е голяма и вероятността да има такива, които са по-квалифицирани от теб. Не забравяй, че на този етап HR-служителите сравняват само документи. Възможно е колкото и да си добър в работата си, винаги може нечия кандидатура да изглежда по-добре на хартия.

 

#2. Само част от свободните позиции се обявяват

Обявите за работа съдържат една малка част от реалните работни места. Работодателите не пускат обява за всяка позиция. Според авторитетното проучване на CareerXroads от 2013 г., работодателите в САЩ са намерили едва 18% от наетите през предходната година чрез обяви в сайтове за работа.

Значително повече, над 24% от наетите през същата година, работодателите са намерили чрез лична препоръка от други свои служители. Разгледай резултатите от това проучване и ще се убедиш, че публикуването на обяви не е нито единственият, нито най-предпочитаният от работодателите начин да намерят служители.

Това е съвсем логично, тъй като този метод е свързан с повече работа по подбора и с повече несигурност, отколкото останалите методи, които не са малко:

• повишаване на собствени служители
• привличане на доказани професионалисти (т.нар. headhunting)
• споменатите вече препоръки от служители
• поддържане на собствена база данни от кандидати
• участие в кариерни форуми
• не на последно място: търсене на кадри чрез LinkedIn

Търсенето на служители по методи, различни от обявите за работа, формира т.нар. „скрит пазар” на работни места. Според споменатото проучване, търсенето на кадри по тези методи е много по-голямо от обявеното в сайтовете за работа. Данните в случая показват, че скритият пазар на работни места е над 5 пъти по-голям от „явния пазар” (обявите в сайтове за работа).

За да те окуража да се насочиш към много по-ефективния скрит пазар на работни места, ще ти споделя, че съм намирал работа чрез обява само веднъж през живота си. След това смених още пет работодателя без да дори да поглеждам сайтовете за работа. Познавам много хора с подобна кариерна история. Когато човек изгради добра репутация и взаимоотношения в сферата, в която работи, не е трудно да намира работа чрез професионалните си контакти. Даже понякога работата сама го намира.

 

#3. Обявите за работа съдържат повече изисквания

Когато кандидатствате по обява за работа, трябва да отговаряте на изискванията в нея, колкото и да са формални или ненужни. Ако не отговаряте на изискванията в обявата, работодателят има формалното право да ви дисквалифицира.

Може да считаш, че си много подходящ за длъжността, може изискванията да ти се струват нереалистични или „тъпи”, но работодателите сами решават какво да пишат в обявите си и сами избират кого да назначат.

Ако не отговаряш напълно на изискванията, можеш все пак да си опиташ късмета. Понякога хората, извършващи подбора проявяват гъвкавост и може да приемат кандидатурата ти въпреки разминаването. Това обаче не е нещо, на което можеш да разчиташ, по-скоро то е изключение, а не правило.

Обикновено, в по-големите организации служителите просто спазват процедурите и е напълно възможно да те отхвърлят по съвсем формална причина. Понякога предварителният подбор на CV-тата се извършва от компютър, чрез ATS – тогава пък шансовете за компромис с изискванията са още по-малки.

Съвсем различно е положението, когато няма обява, с която да се съобразяваш, а кандидатстваш по своя собствена инициатива. Тогава е достатъчно само да убедиш работодателя, че си подходящ за позицията. Когато няма обява, няма и излишни формалности, които да спъват кандидатурата ти.

 

#4. Обявите обикновено водят до HR отдел или агенция

Когато кандидатстваш по обяви за работа, най-често ще бъдеш оценяван първо от служители на отдел „Човешки ресурси” или на агенция за подбор на кадри и само ако те те одобрят, ще стигнеш до човека, който ще ти бъде пряк началник. Ако HR-служителите отхвърлят кандидатурата ти, тя изобщо няма да стигне до този човек. 

Няма нищо лошо в работата на HR-служителите, но на в случая тя намалява твоите шансове, защото нямаш възможността да говориш с човека, който взема решенията и нямаш шанса да го убедиш, че си подходящ за съответната длъжност. Ако кандидатстваш по своя инициатива обаче, можеш да се свържеш с този човек и да преговаряш направо с него. Ако той те хареса, одобрението на HR-отдела (ако има такъв) ще бъде само формалност.

 

#5. Кандидатстването сайтове за работа не показва мотивация

Отговарянето на обяви за работа е „реактивен” подход. При него трудно ще докажете, че сте „проактивен”. Дори и да напишете в CV-то си, че сте „инициативен”, „високо мотивиран” и „ориентиран към резултатите”, това остават само думи, а подходът ви би говорил за обратното.

Когато работодателят разглежда купчината CV-та и мотивационни писма на бюрото си, той трудно може да прецени кой от кандидатите наистина желае работата и кой просто натиска бутона „кандидатствай” на всяка срещната обява.

Обаче ако сами почукате на вратата на работодателя, без той да ви е търсил или канил, ще покажете своята инициативност, проактивност и мотивация без дори да ги споменавате в CV-то си. Ще ги покажете на практика и ще имате предимството на фактите пред думите.

Само фактът, че сте решили да кандидатствате без да ви канят и сте положили усилия да се доберете до имейл адреса на съответния началник, говори за мотивация, достойна за уважение.

 

Търсете работа, а не позиции

Мнозинството от хората всъщност търсят не работа, а позиции. Работа може да се намери по много начини, а обявите са само един, и то най-лесният от тях.  Ще имаш много по-добри шансове за успех, ако направиш обратното на мнозинството – игнорираш обявите за позиции и потърсиш къде има работа за вършене.

Работодателите се нуждаят от хора, които да вършат работата, така че лесно ще те наемат. След това, остава да се уверят, че вършиш работа, и тогава без проблем ще ти дадат и „позиция“.

Затова, не чакай работодателят да те открие измежду десетки или стотици кандидати, а иди ти да го отккриеш. Ако знаеш каква работа търсиш, не е трудно да откриеш кои работодатели могат да предложат такава, така че остава само да отидеш и да ги попиташ.

Вместо да се състезаваш с всички, по-добре активизирай контактите си, „стегни“ LinkedIn профила си, начертай си стратегия, предприеми тези четири стъпки за намиране на работа и бъди активната страна в процеса.

Бъди инициативен на практика, а не на хартия, помогни си сам и няма да е трудно си намериш работа.

Снимка: Rik Lomas, CC

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *