5 причини да не разчитате на обявите за работа

Обяви в сайтове и вестници не вършат работа

Да прегледаме обявите за работа обикновено е първото нещо, което правим когато започнем да мислим за смяна на работодателя си. Понякога дори и без повод разглеждаме сайтовете за работа – ей така, „профилактично“. И това е много удобно, но за съжаление не винаги дава желания резултат.

Нещо повече, намирането на работа чрез сайтове от типа на Jobs.bg става все по-трудно. Срещам доста хора, които месеци наред кандидатстват по обяви от сайтовете за работа, но без реален резултат. При това, на тези хора не им липсват качества или професионализъм.

Напротив, хората са образовани, имат опит и отговарят на изискванията, но въпреки това трудно стигат до интервю. Но точно този факт е много показателен за причините да не намираме работа – те очевидно не са в качествата на човека, който дори не е имал шанс да се срещне с работодател.

Причините не са и в работодателите, на които им се налага да отделят значително време и хора, които да преглеждат и оценяват стотици кандидатури само за една обявена длъжност. Причината е по-скоро в това, че улеснявайки връзката между търсещите работа и предлагащите я, онлайн платформите допринесоха за създаването на огромна конкуренция между кандидатите.

 

Защо търсенето на работа чрез обяви е слабо ефективно

Сайтовете с обяви се наложиха като преобладаващо ползван инструмент за търсене на работа, просто защото чрез тях е най-лесно – много обяви на едно място, вградени филтри и търсачки, кандидатстване с един клик и много други удобства и функционалности.

Само че, точно леснотата и удобството водят до ниската ефективност на този метод, защото колкото повече хора кандидатстват по един и същи брой обяви, толкова по-малък процент от тях се класират за интервю. Освен това, обработката на голям брой кандидатури се превръща в сериозен проблем за работодателите, което пък е предпоставка за повече грешки.

По този начин лесното кандидатстване всъщност води до трудно намиране на работа. В благоприятни икономически условия този ефект се притъпява, заради увеличеното търсене на кадри, но при забавяне или спад на икономиката, проблемът силно се изостря.

 

Как да преодолеем проблема и да стигнем до интервю

Добрата новина е, че можете обърнете този проблем в своя полза. Можете да използвате факта, че сайтовете за работа направиха хората мързеливи и ги накараха да забравят класическите методи за намиране на работа отпреди епохата на интернет. Можете да използвате тези стари, изпитани методи – така ще имате практически нулева конкуренция и съответно големи шансове за успех.

Вие сте най-заинтересовани от това да си намерите хубава работа, затова не оставяйте бъдещето си да се решава от сайтовете за работа, бюрата по труда или трудовите посредници. Вземете нещата в свои ръце и вложете всичкото си старание, въображение, инициативност и изобретателност. Така ще откриете много по-добри възможности.

Прочетете още: 6 начина за търсене на работа извън обявите

И така, нека разгледаме по-подробно основните причини, поради които все по-трудно се намира работа чрез сайтовете с обяви:

 

#1. Всички търсят в сайтовете за работа

Ако кандидатствате само по обяви в сайтовете за работа, правите точно това, което правят и всички останали. Всеки, който не харесва работата си, редовно посещава jobs.bg, zaplata.bg, jobtiger.bg и други подобни сайтове, избира си обяви, натиска бутона „кандидатствай“ и … чака.

И именно защото е толкова лесно, по обявите вече масово кандидатстват дори и хората, които имат работа. Според някои изследвания, 75% от работещите преглеждат редовно обявите в сайтовете за работа. 67% от започващите нова работа, още на втората седмица започват се „оглеждат” за друга.

Това означава, че вие се състезавате не само с безработните плюс шепа хора, решили да си сменят работата, а с 3/4 от всички работещи. Затова за някои позиции кандидатстват по 500-600 души и повече, което силно намалява шансовете ви.

При такъв голям брой кандидати, изобщо не е достатъчно да отговаряте на изискванията на обявата, защото мнозина други вероятно също отговарят. Освен това, сред толкова много кандидатури е напълно възможно вашата да не бъде забелязана.

 

#2. Сайтовете за работа не съдържат всички работни места

Обявите за работа съдържат една малка част от реалните работни места. Работодателите не пускат обява за всяка позиция. Според авторитетното проучване на CareerXroads от 2013 г., работодателите в САЩ са намерили едва 18% от наетите през предходната година чрез обяви в сайтове за работа.

Значително повече, над 24% от наетите през същата година, работодателите са намерили чрез лична препоръка от други свои служители. Ако разгледате резултатите от това проучване, ще се убедите, че публикуването на обяви не е нито единственият, нито най-предпочитаният от работодателите метод за намиране на служители.

Това е съвсем логично, тъй като този метод е свързан с много работа по пресяването и подбора, както и с повече несигурност спрямо останалите методи, като: повишаване на собствени служители, привличане на доказани професионалисти (т.нар. headhunting), споменатите вече препоръки от служители, поддържане на собствена база данни от кандидати, участие в кариерни форуми и не на последно място – активно използване на социалните мрежи и най-вече LinkedIn.

Търсенето на служители по методи, различни от обявите за работа, формира т.нар. „скрит пазар” на работни места. Съвкупно, това търсене е много по-голямо от обявеното в сайтовете за работа. Доказателство е споменатото проучване, според чиито данни скритият пазар е над 5 по-голям от „явния пазар” (обявите).

Аз лично съм намирал работа чрез обява само веднъж. След това смених още пет работодателя без да дори да поглеждам сайтовете за работа. Познавам много хора с подобна кариерна история. Когато човек изгради добра репутация и взаимоотношения в сферата, в която работи, не е трудно да намира работа чрез професионалните си контакти. Даже понякога работата сама го намира.

 

#3. Обявите за работа съдържат повече изисквания

Когато кандидатствате по обява за работа, трябва да отговаряте на изискванията в нея, колкото и да са формални или ненужни. Ако не отговаряте на изискванията в обявата, работодателят има формалното право да ви дисквалифицира.

Може да считате, че сте много подходящ за длъжността, може изискванията да ви се струват нереалистични или „тъпи”, но за работодателите сами решават какво да пишат в обявите си и сами избират да кого да назначат.

Ако не отговаряте напълно на изискванията, можете все пак да си опитате късмета. Понякога хората, извършващи подбора проявяват гъвкавост и може да приемат кандидатурата ви въпреки разминаването, но това не е нещо, на което можете да разчитате – то ще е изключение, а не правило.

Обикновено, в по-големите организации служителите просто спазват процедурите и е напълно възможно да ви отхвърлят по съвсем формална причина. Понякога предварителният подбор на CV-тата се извършва от компютър, чрез ATS – тогава пък шансовете за компромис с изискванията са още по-малки.

Съвсем различно е положението, когато няма обява, с която да се съобразявате, а кандидатствате по своя собствена инициатива – тогава е достатъчно само да убедите работодателя, че сте подходящ за позицията. Когато няма обява, няма и излишни формалности, които да спъват кандидатурата ви.

 

#4. Обявите обикновено водят до HR отдел или агенция

Когато кандидатствате по обяви за работа, най-често ще бъдете оценявани първо от служители на отдел „Човешки ресурси” или на агенция за подбор на кадри и само ако те ви одобрят, ще стигнете до човека, който ще ви бъде пряк началник. Ако HR-служителите отхвърлят кандидатурата ви, тя изобщо няма да стигне до този човек. 

Няма нищо лошо в работата на HR-служителите, но на практика тя намалява вашите шансове, защото нямате възможността да говорите с човека, който взема решенията и шанса да го убедите, че сте подходящ за съответната длъжност.

Обаче ако кандидатствате по своя инициатива, можете да се свържете с този човек и да преговаряте направо с него. Ако той ви хареса, одобрението на HR-отдела (ако има такъв) ще бъде само формалност.

 

#5. Кандидатстването чрез сайтове не показва мотивация

Отговарянето на обяви за работа е „реактивен” подход. При него трудно ще докажете, че сте „проактивен”. Дори и да напишете в CV-то си, че сте „инициативен”, „високо мотивиран” и „ориентиран към резултатите”, това остават само думи, а подходът ви би говорил за обратното.

Когато работодателят разглежда купчината CV-та и мотивационни писма на бюрото си, той трудно може да прецени кой от кандидатите наистина желае работата и кой просто натиска бутона „кандидатствай” на всяка срещната обява.

Обаче ако сами почукате на вратата на работодателя, без той да ви е търсил или канил, ще покажете своята инициативност, проактивност и мотивация без дори да ги споменавате в CV-то си. Ще ги покажете на практика и ще имате предимството на фактите пред думите.

Само фактът, че сте решили да кандидатствате без да ви канят и сте положили усилия да се доберете до имейл адреса на съответния началник, говори за мотивация, достойна за уважение.

 

Търсете работа, а не обяви

Мнозинството от хората всъщност не търсят работа, а търсят обяви. Затова, вие ще имате много по-добри шансове, ако направите обратното – игнорирайте обявите и търсете работа.

Работа може да се намери по много начини и обявите са само един от тях. Вместо да се състезавате с всички, по-добре активизирайте контактите си, „стегнете“ LinkedIn профила си, начертайте стратегия, предприемете тези четири стъпки за намиране на работа и бъдете активната страна в процеса.

Не чакайте работодателят да ви намери измежду десетки или стотици кандидати, а идете и вие го намерете. Знаете каква работа търсите, не е трудно да откриете кои работодатели могат да предложат такава, така че остава само да ги попитате.

Бъдете инициативни на практика, помогнете си сами и намирането на работа няма да е трудно.

Снимка: Rik Lomas, CC

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *