„Не си намирам работа“ е една от най-търсените фрази в Google. Всъщност работа има, но понякога е трудно човек да намери такава, каквато желае. Случва се, например, да харесвате дадена позиция, да имате нужната квалификация и умения и въпреки това да не успявате да си намерите работа на тази длъжност.

Кандидатствате по обяви, пращате CV-та, но не постигате желания резултат. Замисляли ли сте се защо е така?

Отговорът на този въпрос се крие във факта, че пазарът на кадри действа като всеки друг пазар – за да продаваш успешно са нужни маркетинг и търговски умения. Това, че имате нужните качества и квалификация за дадена длъжност, не е достатъчно, за да ви назначат на нея – необходимо е да убедите работодателя в това.

Кариерата е вид бизнес

Успешна кариера се изгражда по същите правила, по които се изгражда успешен бизнес.

В бизнеса не е достатъчно просто да произвеждаш някакъв продукт – първо трябва да го съобразиш с потребителите, после да намериш начин да го отличиш от конкурентните продукти, за да го позиционираш на пазара, а след това – да го дистрибутираш и рекламираш.

По същия начин, в кариерата трябва не само да трупаш стаж, но и да развиваш уменията, които в момента се търсят на пазара, да поддържаш професионални контакти, да градиш имидж и репутация и не на последно място – да договаряш възнаграждението си.

Ако подходите пасивно към търсенето на работа и просто кандидатствате по обяви с едно скалъпено набързо CV, има голяма вероятност да срещнете трудности в намирането, особено, ако пазарът на труда е неблагоприятен в момента. Затова, отделете време да обмислите и планирате стратегията си, за да избегнете допуксането на грешки.

По мои наблюдения, най-често допусканите грешки, които стават причини хората да не намират работа са следните:

1. Казвате, че търсите „каквато и да е“ работа

Някои си мислят, че като кажат на познатите си: „търся каквато и да е работа“, ще разширят възможностите си и ще получат повече предложения. На практика се получава обратното: получават по-малко и по-непривлекателни предложения, защото познатите им не знаят как да им помогнат.

Хората много по-лесно откриват подходящи възможности, ако им зададете рамка, в която да търсят. Затова конкретизирайте длъжност, към която се стремите, както и една или 2-3 сфери на дейност, в които желаете да работите. Подчертайте защо сте подходящи за тази длъжност и за тези сфери на дейност. Ако вие не направите това, хората около вас няма сами да се сетят.

Освен това, хората са по-склонни да помагат, когато изисквате по-малко от тях. По-лесно ще им бъде да попитат тук-там за конкретната длъжност, към която сте се насочили, отколкото сами да измислят на кого да се обадят и какво да го попитат. Вероятно повечето няма да направят второто.

Търсенето на „каквато и да е“ работа има и друг проблем – не изглежда добре в очите на другите. Това ги кара да си мислят, че не сте компетентни в нито една област. Човек не може да е специалист по всичко, следователно няма как да сте подходящи за всякаква работа. Ако пък ви предложат някоя непривлекателна за вас възможност и вие я отхвърлите, може да ви сметнат за претенциозни и да изгубят желание да ви помагат.

Изобщо, ако търсите „каквато и да е“ работа, има вероятност да не намерите никаква. Лорънс Дж. Питър е отбелязал това с шеговит тон: „Ако не знаете къде отивате, вероятно ще стигнете някъде другаде”.

Затова, не убеждавайте познатите си, че ще приемете всякаква работа, а им обяснете какво точно работите, какво умеете и какво желаете, за да могат те да се сещат за вас, когато попаднат на информация за подходяща работа.

Ако пък наистина нe знаете каква работа да търсите, опитайте се да определите какво умеете, да разберете какво ви мотивира и да анализирате какво се търси на пазара. Намерете златното сечение между тези три неща и ще имате основа за успех в кариерата. Направете няколко теста за способности (потърсете с Google „aptitude test“), посъветвайте се с близки и познати, следете бизнес новините, консултирайте се с кариерен експерт.

Във всичко това не е нужно и да се престаравате. Насочете се към някаква конкретна длъжност, намерете работа, а ако след това се окаже, че не ви харесва, винаги можете да я смените с друга. Така поне ще знаете каква работа не искате. Човек трябва да опитва, за да разбере отговорите.

2. Търсите работа само в обявите

Сайтовете за работа от типа на Jobs.bg са хубаво нещо и предлагат много лесен и удобен начин за кандидатстване по обяви. Само че мнозинството от хората търсят в същите сайтове и кандидатстват по същите обяви, което прави конкуренцията ви огромна, а шансовете – малки. Понякога за една позиция се събират по 500-600 кандидатури.

Ето защо не бива да разчитате само на сайтовете за работа. Според проучване, цитирано от The Wall Street Journal, едва 18% от наетите през 2012 г. в САЩ са намерили работа чрез сайтове за обяви.

В същото време (според проучване на Jobvite), едва 7% от кандидатите си разделят лъвския пай от 40% от откритите позиции. Тези 7% са хората, които не разчитат на търсенето чрез обяви, при което успехът зависи от множество случайни фактори, а ползват методи за активно търсене на работа, при което успехът зависи по-скоро от вложените усилия.

Активно търсене на работа означава да използвате всички възможни източници на информация (колеги, познати, фирмени уебстраници, новини, социални мрежи и т.н.) и сами да осъществявате контакт с потенциални работодатели, независимо дали са публикували обяви или не.

Има много възможни начини за търсене на работа. Кандидатстването по обяви е само един от тях – най-лесният, но и най-неефективният.

3. Не сте проучили пазара

Някои дейности се извършват от малък брой фирми и позициите, свързани с тях се броят на пръсти. Ако в град с 1.5 милиона жители искате да практикувате професия, за която съществуват общо 50 позиции, не се учудвайте, че не успявате да се „доредите”.

Намерете по-разпространена професия, изискваща сходни умения и знания и се насочете към нея. Някои сектори са в дълбока криза и за професионалистите в тях просто няма работа.

Някои професии западат и изчезват поради развитието на технологиите, а други тепърва се появяват. Интересувайте се от развитието на бранша си, за да не изоставате от тези тенденции.

4. Не се развивате професионално

Обикновено смятаме, че дългият стаж означава голям опит и съответно висока компетентност. Но нека не се заблуждаваме – престоят на дадена позиция не е равнозначен на опит. Възможно е въпреки дългия си „стаж” да не сте се развили професионално. Ако при вас това е така, просто си го признайте, за да можете да го промените.

Не е нужно да се срамувате, да съжалявате или да го криете от себе си – това няма да помогне. По-добре е да се постараете да си дадете реална оценка, за да знаете точно откъде тръгвате. Само така можете да градите. Няма как да стигнете до поставената цел, ако отправната ви точка е грешна.

Бъдете честни със себе си и вижте къде точно се намирате и къде искате да стигнете. Ако работата не ви мотивира, потърсете в друга посока, намерете нещо, което да правите с желание. Без желание няма развитие. Никой не е станал успешен „без да иска”.

Вземете решение в каква посока ще развивате кариерата си и положете усилия да се (само-)образовате и да придобиете умения. Не тръгвайте веднага на излишни курсове и лов за сертификати, а просто се интересувайте, четете, пробвайте, питайте.

Избирайте курсове или семинари, които ще ви научат да правите нещо, а не такива, които ще ви научат да знаете нещо.

5. CV-то ви изглежда безлично

Да разкажете най-важното за себе си в едно кратко CV от една-две страници и то по начин, който да впечатли и заинтригува работодателя, не е лесна задача. Ако не отделите нужното внимание на изготвянето на CV-то си, ще имате един ненужен файл, който не само няма да ви носи желания резултат, но и ще създава отрицателно впечатление за вас.

Затова, преди да кандидатствате където и да е, първо се уверете, че няма да пратите поредното банално, безрично или пълно с грешки CV. Ако не боравите добре с думите или не умеете да оформяте документите красиво, потърсете помощ. Намерете някой познат, който е по-добър в от вас това или ползвайте професионална услуга.

Отстранете правописните грешки и излишните неща от CV-то си, защото то е вашето лице пред работодателите. Не копирайте текстове от длъжностната си характеристика, защото другите работодатели имат същата. Не описвайте какви са дейностите ви, защото всеки на вашата длъжност извършва същите.

Вместо това, опишете своите лични резултати, постижения или обем работа, и то само за 2-3 най-актуални или най-релевантни длъжности. По-старите, по-ниските и нерелевантните длъжности изместете надолу в CV-то и само ги избройте, без описания или подробности към тях.

6. Пренебрегвате детайлите

Една правописна грешка в CV-то или мотивационното ви писмо може да ви бъде простена, малка неточност в името на човека, до когото пишете, може да бъде преглътната, а едно иззвъняване на мобилния ви телефон по време на интервюто може да бъде отминато. Но ако допуснете и трите неща, шансовете ви силно ще намалеят.

Повечето работодатели не са зверове и може да проявят търпимост към някоя подобна издънка, но когато издънките са няколко, това вече е тенденция и показва незаинтересованост от ваша страна. Когато човек е заинтересован, той се старае да не допуска грешки.

Ако човек наистина желае работата, той ще направи всичко възможно да не се издъни: ще прегледа CV-то и писмото си под лупа, ще ги даде на поне петима души да ги проверят, ще запомни името на човека, до когото пише, ще отиде пред офиса един час преди интервюто, ще изключи всичките си телефони и т.н.

Работодателите знаят това и очакват да видят срещу себе си човек, даващ признаци на заинтересованост. Никой не иска да работи с човек, който няма желание.

7. Изглеждате отчаяни

Ако от CV-то, мотивационното писмо или от поведението ви в социалните мрежи лъха отчаяние, това веднага ще бъде забелязано и шансовете ви драстично ще намалеят. Всеки предпочита да работи с някого, който върши работата си с удоволствие, вместо с някого, който просто има отчаяна нужда от работа.

Никой няма да ви даде работа само защото имате нужда от нея. Работодателите обикновено не реагират на нуждата ви, защото другите кандидати също се нуждаят от работа. Затова, положете всички възможни усилия да не изглеждате и да не звучите отчаяно. Това е лукс, който не можете да си позволите.

Потърсете помощ – обърнете се към близки и приятели, потърсете професионален кариерен консултант, възложете на някого да напише писмото и CV-то ви, подгответе се за интервюто. Направете всичко възможно, защото иначе попадате в омагьосан кръг: не ви наемат, защото сте отчаян – отчайвате се още повече – пак не ви наемат и т.н.

В заключение

И така, ако в продължение на месеци търсите работа и не намирате, може би допускате някоя от изброените грешки. Ако сте в такава ситуация, най-добре е да спрете и да премислите нещата. Анализирайте действията си стъпка по стъпка и проверете дали не грешите някъде. След това обмислете всички възможности и се уверете, че не пропускате нито една от тях.

Снимка: Mitchell Haindfield, CC

 

2 коментара за “7 причини да не намирате работа”

 1. …Като изключим пределно ясните съвети да се използват връзки и контакти, никой до сега не даде практически съвет върху следния казус:

  Казус:
  По една стандартна обява за работа в jobs.bg например, кандидатстват средно 500 души. Действието се развива в рамките на 2-3 дни. Има ли някакво значение изрядното CV, не баналното мотивационно писмо и цялата патардия от „полезни съвети“, при положение, че никой не достига до вашата кандидатура?! CV-тата се отварят на random и …, но красиви … те изпреварват почти винаги, без значение от опита и препоръките ти. Казвате на хората да изберат организация, в която искат да работят, позиция, на която искат да работят, да проучат фирмата, нейната култура, дрес кода й и тн. неприложими практики, но после какво? Пускаш CV-то в кюпа и нищо не се случва.

  Факт. Лично проверен многократно.

  Така че, уважаеми „HR специалисти“, нищо лично, но постарайте се да давате актуална, приложима, съобразена с държавата, в която живеем, информация. Разбирам, че този текст оптимизира сайта Ви, но не изглеждате особено „професионално“. Copy-paste препоръките от HR сайтове от чужбина е еквивалентно безсмислена практика като „баналните CV-та“ на кандидатите, които обсъждате. И как кандидатите да преценят без да познават HR-a – той/тя … copy-paste … ли е или е мислещ човек, за да изберат стил на писане на мотивационното писмо, правилните думи и обръщения? Как се получава така, че хората, които говорят „не бъди банален, впечатли HR“, са по-посредствени и от самите кандидати? Какви кандидатури очаквате да получавате?

  1. Дал съм практически съвет точно по този казус. В точка 2 от статията съм обяснил защо става така, че „пускаш CV-то в кюпа и нищо не се случва“. Дал съм и препратка към материал, в който по-подробно разглеждам какъв е проблемът със сайтовете за обяви, както и към материал, в който предлагам конкретно решение на проблема – да търсим работа по други начини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.