9 начина да направим CV-то си по-ефективно

Как да направим CV-то си по-ефективно

CV се пише по съвсем различен начин от разказвателните текстове. Ефективното CV е много кратко, с телеграфни изречения. Макар и да го наричаме „автобиография“, в CV-то не бива да разказвате всичко за себе си, а само онова, което касае длъжността, за която кандидатствате.

Въпреки, че сте свободни да направите CV-то си както желаете и да пишете в него каквото желаете, все пак не го правете в разказвателна форма.

Принципи за правене на CV

В CV-то се очаква да кажете само най-важното, при това във възможно най-сбит вид. Затова всяко нещо, което напишете в него, бива като прието като важно за вас. Например, ако споменете религия, възможно е да ви сметнат за фанатик.

Необходимо ли е да навлизаме в такива подробности? Нека не се заблуждаваме – единствената цел на CV-то е да ви отведе до интервю. То е първата стъпка на запознанство с вас, а не последната. Нищо лошо няма да ви се случи ако пропуснете някои по-лични неща и ги оставите за интервюто или за след постъпването ви на работа (дай боже).

Работодателите и HR-служителите са твърде заети, за да изучават подробно вашата професионална история, камо ли да вникват във всички останали аспекти на личността ви.

Преглеждайки стотици, понякога хиляди CV-та, те просто търсят определени неща в тях. Колкото повече текст съдържа CV-то, толкова по-трудно те ще открият търсените неща и съответно толкова по-вероятно е да отхвърлят кандидатурата ви.

И така, как да направим CV-то си по-ефективно? Тук ще ви представя няколко изпитани принципи и техники за правене на CV, които са доказали в практиката своята ефективност:

1. Направете CV-то си кратко, ясно и право в целта

Това, което работодателите и HR-служителите търсят в CV-то ви са признаци и доказателства, че притежавате необходимите качества за позицията, нищо повече.

Затова, улеснете четящите като им спестите дългите описания и просто изведете като отделни акценти най-важните си постижения, и то в контекста на позицията, за която кандидатствате.

2. Оформете правилно описанието на позициите си

Първият ред от описанието на всяка позиция трябва да съдържа името на работодателя и периода, в който сте я заемали. Названието на длъжността идва чак след това, на втория ред.

Подчертавам това, защото в някои образци за CV като бланката на Europass, името на работодателя е най-отдолу, което е много объркващо и неприятно за четящия. Тази бланка и без това не е особено подходяща за правене на CV, така че по-добре използвайте друг образец.

Имената на предишните работодатели са сред 6-те основни елемента, на които погледът на HR специалистите се спира при беглото преглеждане на всяка от стотиците автобиографии, минаващи през тях на ден. Затова ги поставяйте на първия ред.

3. Използвайте точки (булети)

Аморфният текст изисква усилие, за да бъде прочетен и ако CV-то ви е написано така, много вероятно е да го отхвърлят дори без да го четат. Но не защото HR-служителите са лоши или мързеливи, а защото умението да оформиш прегледно един документ е важно за всяка работа, в която се налага писане на каквото и да е.

Не описвайте позициите с дълги изречения в разказвателен стил, а оформете описанията в телеграфен стил, с точки (булети). Всеки булет да бъде на един ред и само в краен случай – на два. Това улеснява четенето, така че няма да отхвърлят CV-то ви още щом го видят.

За последната си длъжност избройте 5-6 булета, максимум 7-8, но ако са кратки. За предходните длъжности използвайте все по-малко булети, колкото по-назад във времето отивате.

Работните места отпреди 10 и повече години може да споменавате само като дати, работодател и длъжност или дори да ги обедините под общ знаменател в рамките на 1-2 реда (булети).

4. Не се разпростирайте

Не се опитвайте в CV-то си да опишете всичко, с което сте се занимавали на дадена позиция. Изброяването на десетки различни дейности и отговорности не показва нито голям професионализъм, нито богат опит, а по-скоро неспособност да се формулира най-важното или (още по-зле) липсата на постижения.

Много по-голям професионализъм ще демонстрирате ако покажете, че цените времето на работодателя като не го занимавате със себе си, а изброите само 2-3 неща, достатъчни за да докажат, че сте подходящ за работата.

5. Посочвайте постижения, а не само отговорности

Не изброявайте само какви отговорности сте имали на дадена позиция. Фактът, че сте отговаряли за нещо, изобщо не означава, че сте го вършили добре. Затова работодателят се интересува не толкова какви са били отговорностите ви, колкото как сте се справили с тях.

Докажете, че сте вършили работата си добре като изброите постиженията си и опишете приноса си към дейността на компанията/институцията или поне към тази на екипа, в който сте работили.

6. Изтъквайте своя принос и заслуги

Не описвайте дейността на компанията/институцията или отдела, в които сте работили. Описвайте само и единствено своите заслуги и принос към тази дейност.

Бъдещият ви работодател не се интересува от постиженията на фирмата, в която сте работили, а от това с какво вие ще допринесете за неговата фирма, институция или отдел.

7. Добавете количествено измерение

Добавете количествено измерение на дейностите и постиженията си  – посочете конкретни цифри. Което не може да се измери в абсолютна стойност, може да опишете с измерител на честотата – например, вместо нищо не означаващото „изготвяне на справки”, напишете „ежедневно изготвях справки за ….” или „изготвях по 10 справки седмично относно … ”.

По този начин дори рутинните и регулярни действия добиват количествено измерение, което създава представа за обема на извършваната работа. От своя страна, обемът на работата говори много както за капацитета ви за поемане на работа, така и за опита ви в нея.

8. Говорете в първо лице, с повече глаголи и по-малко прилагателни

Говорете в първо лице, единствено число – това звучи по-искрено и в резултат – по-убедително. Опростява посланието и го прави по-директно и по този начин – по-въздействащо.

Използвайте глаголи – само така ще подчертаете своите заслуги и постижения. Изреченията без глагол звучат супер безлично и сякаш не се отнасят за вас.

Какво говори например фразата „Опит в обслужването на клиенти”? Чий е този опит? Колко е този опит? Колко клиенти са обслужвани? Колко често?

Много по-добре е просто да кажете „Обслужвах по 20 клиента на ден” – това изречение е също толкова кратко, но е много по-конкретно, носи много повече информация и не оставя неотговорени въпроси.

Нещо повече, то рисува картина в съзнанието на четящия, при това картина, в която вие сте главният герой. Излишно е да казвам кое от двете изречения ще има по-голямо въздействие и съответно ще ви даде повече шансове за успех.

Избягвайте прилагателни за себе си и за действията си. Може да ги използвате за обектите на действията си, например: „Направих обстоен анализ на …” или „Разработих подробна стратегия за …”.

9. Направете CV-то си фокусирано

Добавете фокус на CV-то си като във всяка изброена длъжност подчертавате онези умения и постижения, които имат отношение към работата, за която кандидатствате.

Повтаряйки 1-2 такива акцента в отделните длъжности, ще създадете „червена нишка” в CV-то си, която ще направи впечатление за последователност и целенасоченост в кариерата ви, а това от своя страна ви изгражда имидж на сериозен професионалист и ви издига в очите на четящия.

Вие сте на ход: направете CV-то си по-ефективно

Научихте 9 тайни за това как да направите CV-то си по-ефективно. Използвайте тези принципи и техники за правене на CV и ще видите как ще започнете да получавате повече покани за интервю и съответно – повече предложения за работа.

Коментирай статията или попитай Ник Джобс:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.