На 24 май, празникът на българската писменост, нека обърнем внимание на правописа в CV-то и мотивационното си писмо.

А и Б на CV-то

На 24 май, празникът на българската писменост, нека обърнем внимание на правописа в CV-то и мотивационното си писмо.Едва ли има по-подходяща тема за празника на българската писменост от тази за грамотното писане на български. „Писмеността”, която използваме в днешно време често не е на ниво, а това се обръща срещу нас, особено когато става дума за автобиографията (CV-то) и мотивационното ни писмо. Затова нека се върнем към А-то и Б-то.

Да изпратите документи за кандидатстване с повече от една-две правописни грешки е сигурен начин да отпаднете от надпреварата. CV-та отиват „в коша” заради лош правопис по-често, отколкото може би си представяте. И няма значение дали грешките са от немарливост, незнание или бързане.

Проблемът е, че ако не можете да направите грамотно собствената си презентация пред работодателя, още по-зле ще представяте него пред клиентите му. А той не иска да ги загуби.

Затова, проверете своята автобиография за евентуални грешки. Всеки допуска грешки и това не го прави непременно неграмотен. Случва се и на най-добрите. Проверете какъв език използвате, проверете и за стилови грешки.

Ако се чудите защо е толкова важно писмото и CV-то ви да са  езиково издържани и без правописни грешки, въпреки че не кандидатствате за професор по филология, ето основните причини за това:

  1. Уменията за писмена комуникация са необходими в една или друга степен във всяка „работа в офис”. Ако водите кореспонденция с клиенти или правите презентации, всяка ваша грешка ще се отразява негативно на имиджа на компанията.
  1. Езикът, който използвате дава представа за вашата компетентност – тук в сила е правилото на Айнщайн: „Ако не можеш да обясниш нещо на едно дете, то това значи, че и ти самият не го разбираш”.
  1. Тъй като съществуват много технически средства за проверка на правописа, както и онлайн източници за езикова култура, единственото обяснение за наличието на грешки в CV-то ви е „небрежност”. А небрежността не е качество, което работодателите ценят.
  1. От своя страна, небрежното отношение говори за липса на уважение и мотивация – две важни неща, които работодателят очаква да открие у идеалния кандидат.
  1. Езикът, който използвате, изгражда представа за самия вас, а грешките се отразяват пагубно на вашия личен бранд. Ако смятате, че това твърдение е пресилено, замислете се как бихте приели една реклама на сериозна компания с правописна грешка в нея.
  1. Мотивационното писмо и CV-то трябва да са кратки, а колкото е по-кратък един текст, толкова повече изпъкват грешките в него.

За да елиминирате риска от отхвърляне на кандидатурта ви поради изброените причини и да увеличите шанса си да ви поканят на интервю за работа, проверете внимателно CV-то си. След това го дайте на някой близък или приятел също да го провери. Вторият поглед е изключително полезен в подобни случаи.

За да бъдат изрядни в езиково отношение, мотивационното писмо и автобиографията ви трябва да отговарят на следните 3 критерия:

  1. Правопис – ползвайте функцията spelling and grammar в MS Word (бутон F7) или някой от сайтовете за проверка на правописа. Справки и отговори на въпроси можете да намерите в Как се пише и в Блогът на Павлина. Ползвайте учтивата форма с главно „В”.
  1. Стил – проверете за двусмислици и стилови грешки. Придържайте се към по-прости изрази и по-кратки изречения. Не бъдете многословни и избягвайте обяснения, пояснения, паразитни думи и изрази, клишета.
  1. Език – макар и официален, езикът ви не трябва да е високопарен или учрежденски, а естествен, жив и приветлив – така както бихте говорили на среща в офиса (включително и на интервюто за работа). Доколкото е възможно, избягвайте чуждици, абревиатури и съкращения. Не използвайте професионалния си жаргон, който освен всичко друго, в отделните фирми е различен. Придържайте се към споменатото правило на Айнщайн.

И така, използвайте деня на българската просвета, култура и писменост да помислите върху тези неща и се върнете към А и Б на CV-то. Така ще подобрите шансовете си да ви поканят на интервю.

Не забравяйте, че писмеността, която имаме днес, я дължим на светиите Кирил и Методий, които са посветили целия си живот на просвещението ни в християнството. Затова, нека им отдадем нужната почит и се постараем да пишем грамотно.

Коментирай статията или попитай Ник Джобс:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.