Автобиография (CV)

3 причини да отхвърлят CV-то ви

грешки при писане на CV, слабости в CV-то, грешки в CV-то, как се пише CVНякои слабости в CV-тата са толкова масово разпространени, че само ако ги избегнете ще се наредите сред малцинството, отличаващо се от тълпата.

Достатъчно е писано за грешките, които се забелязват от пръв поглед, затова в тази статия ще разгледаме трите най-често срещани слабости в CV-то, които не се набиват на очи, но могат сериозно да навредят на кандидатурата ви.

Ако вашето CV съдържа тези три неща, гарантирам ви, че идеално ще се слеете с тълпата. Ако искате обаче да се откроите, да направите впечатление и да ви поканят на интервю, най-добре е да редактирате CV-то си и да отстраните тези слабости.

1. Автобиографията ви е в 3-то лице

Голяма част от хората пишат CV-тата си в 3-то лице и използват сегашно историческо време. Този похват създава чувство на отдалеченост и не е много подходящ за CV. По този начин често се говори за личности, които вече не са между живите. CV-то ви не е статия в Уикипедия или житие на някой светец – то е вашата лична презентация пред потенциалния работодател.

Ако трябва устно да се представите пред някого и заговорите за себе си в 3-то лице, неминуемо ще възникнат съмнения относно психическото ви здраве. Защо тогава да говорите така в толкова важен документ като CV-то?

Самата дума автобиография предполага, че вие разказвате за себе си, а не някой писател, на когото сте възложили мемоарите си. Затова говорете в 1-во лице, единствено число и използвайте подходящи времена.

За предишните си позиции говорете в минало време: „изготвях справки”, „анализирах данни” и т.н. За сегашната си работа, разбира се говорете в сегашно време.

2. CV-то ви описва като всестранно развита личност

Мнозина смятат, че обогатяват CV-то си като изброяват всички дейности, които някога са извършвали и дори нарочно подчертават разнообразието им. Истината е, че такова CV не създава добър имидж, защото ви прави да изглеждате неориентирани или още по-лошо, като „специалист по всичко”.

Вярно е, че човек може да има знания в различни области, както и широк набор от умения, особено ако има по-дълъг професионален и житейски опит. Но това не означава да изтъквате всяко свое постижение, във всяка една област, защото така си създавате имидж на пенкилер, който никак не ви помага.

За да не пострада имиджа ви от това, че сте упражнявали твърде различни професии, можете да направите две неща: първо, да намалите броя на местоработите в CV-то си и второ, да намерите общото между тях и да го изтъкнете.

Съвсем спокойно можете да изхвърлите от CV-то си бригадите и работите, с които сте се издържали по време на следването, ако те не са в сферата, в която кандидатствате. Ако трудовият ви стаж е над 10 години, може да спестите първите стъпки в него.

Може изобщо да не включвате по-старите си работи или само бегло да ги маркирате в един общ параграф „други”. Може да не поставяте начална дата на този параграф и да махнете датата на завършване на образованието и рождената си дата – така ще спестите и основанията за възрастова дискриминация.

Спокойно можете да пропуснете и някои работи за по няколко месеца, особено ако не се вписват в професията, за която се кандидатирате. В този случай, посочвайте датите само като години, без месеци, за да не остават празноти.

Това не значи да криете нещо, а просто да опишете само важното и релевантното. CV-то не е трудова книжка или формуляр, в който сте длъжни да попълните всичко под заплаха от санкции. То е вашият разказ за професионалната ви история, в който най-много се ценят релевантността и краткостта и в който лошо впечатление правят прекомерната изчерпателност и излишните подробности.

3. В CV-то си изброявате само отговорностите

Това е много масово допускана и силно подценявана грешка. На първо място, това че сте отговаряли за нещо изобщо не означава, че сте се справяли добре с него.

На второ място, в огромна част от останалите 500 CV-та, изпратени за същата позиция, са изброени същите отговорности. На трето място, повечето задължения и отговорности се подразбират от позицията ви.

Изброяването на отговорности в CV-то не само не доказва компетентността ви, но и не ви помага да се отличите от конкурентите, а ви прави да изглеждате като тях. А ако вашето CV e сходно с останалите и няма предимства през тях, кандидатстването ви се превръща в обикновена лотария.

За да избегнете това, ще трябва да включите в CV-то си нещо повече от описание за какво сте отговаряли. Ще трябва да включите своите постижения. Например, вместо баналното „привличах клиенти”, може да напишете „привлякох 50 нови клиента” – това вече показва какво сте постигнали.

И така, при силно изострената конкуренция в днешно време и при наличието на стотици кандидати за една длъжност, открояващото се CV е от особено значение. Баналността вече е лукс, който не можете да си позволите. Затова, не допускайте тези три грешки във вашето CV. Така ще увеличите шанса си за бързо намиране на работа.

Следете ме:

Никола Цокев

Специалист по маркетинг at дигитална агенция „Нетика“
- Изграждам цялостно представяне в интернет за бизнеси и личности;
- Изготвям стратегии за развитие на уебсайтове и блогове;
- Управлявам бизнес блогове и страници в социалните мрежи.
Следете ме:

Вашият коментар: