Автобиография (CV)

4 причини да изхвърлите клишетата от CV-то си

Клишета и изтъркани думи в CV-то„Ключовите” думи като „мотивиран”, „креативен”, „иновативен”, „комуникативен” и други подобни не изграждат добър професионален имидж. Те не правят вашите CV, мотивационно писмо и профил в LinkedIn по-ефективни. Напротив, правят ги по-неефективни.

В статията „Избягвайте тези думи в CV-то си“ можете да видите кои са най-изтърканите думи в LinkedIn в САЩ и в света. Прегледайте CV-то и LinkedIn профила си и изтрийте всички клишета от тях. Избягвайте ги и в мотивационните си писма. Ето как клишетата в CV-то вредят на имиджа ви:

1. Наличието на клишета в CV-то ви говори лошо за вас

Ако използвате клишета в CV-то си, твърде вероятно е четящият да остане с впечатление, че или речникът ви е беден, или нямате въображение, или не сте взискателен към себе си и прецизен в детайлите. А може би и трите. При всички случаи, това не е имиджът, който искате да създадете в очите на потенциалния си работодател.

2. Клишетата в CV-то ви не ви открояват, а ви сливат с тълпата

Задачата на CV-то и LinkedIn профила ви е да ви „брандират” – да ви представят в светлината, в която искате да ви видят работодателите и да ви създадат професионален имидж, който да ви открои от останалите. Ако в тях използвате думи, които всеки друг използва, как ще се откроите? По-скоро ще изглеждате като всеки друг и ще се сливате с тълпата.

3. Повечето изтъркани думи показват нескромност

Човек, който често дава сам определения за себе си, бива считан за нескромен, самохвалко и дори „въздух под налягане”. Това е естествено, защото определенията съдържат оценка, а не е редно човек сам да си поставя оценката. Още по-малко когато кандидатства за работа.

4. Високопарните изрази имат обратен ефект

Когато използвате определения за себе си, това ви задължава да ги докажете. Колкото повече и по-силни „епитети“ включите в CV-то и LinkedIn профила си, толкова по-трудно ще докажете, че ги заслужавате.

И толкова по-малко ще ви повярват. Ако вашите CV и LinkedIn профил ви описват като Джеймс Бонд на професията ви, никой няма да ви повярва, защото Джеймс Бонд е художествена измислица. Това ще унищожи шансовете ви да впечатлите работодателите.

Вместо с клишетаговорете в CV-то си с факти

Дори самият Бонд, Джеймс Бонд, няма навика да си губи времето в изтъкване на своите качества и специални умения. Хората сами си правят изводи за способностите му след като видят какво прави.

Затова, по-добре в CV-то и LinkedIn профила си напишете какво сте направили и оставете останалите да си направят изводи за това какви сте. Използвайте бутона Del и заличете всички високопарни и изтъркани думи и фрази от CV-то и LinkedIn профила си.

 Снимка: Tom Newby, CC

Следете ме:

Никола Цокев

Специалист по маркетинг at дигитална агенция „Нетика“
- Изграждам цялостно представяне в интернет за бизнеси и личности;
- Изготвям стратегии за развитие на уебсайтове и блогове;
- Управлявам бизнес блогове и страници в социалните мрежи.
Следете ме:

Вашият коментар: