Автобиография (CV)

Избягвайте тези думи в CV-то си [инфографика]

Ключови думи за CV, какви думи да избягваме в CV-то, клишета

Имате ли някоя от тези думи в CV-то си: „мотивиран“, „креативен“, „иновативен“, „комуникативен“ или други подобни на тях? А мотивационното ви писмо включва ли фрази като „мотивирана и креативна личност, с отлична вербална и писмена комуникация и умения за работа в екип“? Вашият профил в LinkedIn изпъстрен ли е с епитети?

Ако имате подобни „крилати“ фрази и „ключови“ думи в CV-то си, имам новина за вас: те не работят. Дори и по-лошо – имат обратен ефект. Използвайки думи, които всички използват, вие се сливате с тълпата, вместо да се откроите от конкурентите си.

Ето защо, LinkedIn публикува инфографика с най-клишираните думи, наред с географското им разпространение. Това ще ви помогне да откриете изтърканите от употреба думи в CV-то и LinkedIn профила си и да ги изхвърлите оттам:

10-те най-изтъркани LinkedIn клишета в света

 Най-изтърканите клишета в LinkedIn за 2012 г. Избягвайте тези думи и в CV-то си.

10-те най-изтъркани LinkedIn клишета в САЩ

 Най-изтърканите клишета в LinkedIn профили в САЩ за 2012 г. Избягвайте тези думи и в CV-то си.

С какво да заменим клишираните думи в CV-то си

Това, че в обявата за работа пише, че се търси например „мотивирана личност“, не означава, че трябва да пишете, че сте мотивиран. Всеки може да каже, че е мотивиран, но не всеки може да го докаже.

Мотивацията ви трябва да личи в CV-то, мотивационното писмо и профила ви в LinkedIn. Тя трябва да се проявява в стила ви, в тона ви и най-вече във фактите, които разкривате.

Ако тонът ви е негативен, никой няма да повярва, че сте „позитивен“, дори и да сте го написали 3 пъти. Ако използвате клишета, сам по себе си този факт показва, че не сте особено „креативен“, даже и 5 пъти да сте го споменали. Ако сте сменили 5 работни места за 5 години, никой няма да повярва, че сте „лоялен“ та ако ще и със златни букви да сте го написали.

Има още какво да се каже по темата, така че очаквайте продължение. Междувременно може да се замислите над въпроса дали не си заслужава да възложите на професионалист да напише както трябва CV-то, мотивационното писмо и профила ви в LinkedIn.

Следете ме:

Никола Цокев

Специалист по маркетинг at дигитална агенция „Нетика“
- Изграждам цялостно представяне в интернет за бизнеси и личности;
- Изготвям стратегии за развитие на уебсайтове и блогове;
- Управлявам бизнес блогове и страници в социалните мрежи.
Следете ме:

2 thoughts on “Избягвайте тези думи в CV-то си [инфографика]

 1. Да възложа изготвянето на собственото ми CV на професионалист е прекрасна идея…, ако искам да има на кого да прехвърля отговорността, че не са ме одобрили :).
  Все пак мисля, че е по-добре да бъдеш и да покажеш себе си – и с грешките си, и с постиженията си. Иначе рискуваш да попаднеш на място, на което не би искал да бъдеш. Да не говорим, че подвеждаш работодателя.
  А за изхвърлянето на клишетата съм силно „за“ – тези хубави думички така ги изтъркахме от употреба, че станаха почти мръсни.

  1. Да ви одобрят? CV-то служи само да „прескочите“ първата бариера и да стигнете до 1-во интервю. Оттам нататък всичко си зависи от вас. Одобрението не зависи от CV-то, а от това как ще се представите на интервюто/интервютата.

   Прехвърляне на отговорността? Ами да – прехвърлете я. Давам гаранция за CV-тата, които изготвям.

   Подвеждане? Няма такова нещо. Както фирмите ползват външни агенции да им правят маркетинга и рекламата, така и индивидуалните професионалисти могат да ползват експерт да им напише CV-то. Никой не смята, че компания като HP например подвежда клиентите си, заради това, че използва услугите на рекламна агенция 🙂

   В САЩ почти половината от кандидатите за работа ползват експерти и фирми за изготвяне на CV и мотивационни писма.

Вашият коментар: