Уроци от Св. Валентин: как се пише CV

Какво е CV - първа среща с работодателя

Някои не харесват „вносния“ празник на влюбените в деня на Свети Валентин, други на този ден честват българския празник Трифон Зарезан, а трети предпочитат хубавото вино пред захаросаните любовни истории. По отношение на кариерата обаче, много по-полезни неща можем да научим от Св. Валентин, отколкото от Св. Трифон.

Например, ако взаимоотношенията с работодателя бяха любовна връзка, то CV-то би представлявало първата среща с бъдещата половинка. Ако погледнете нещата от този ъгъл, ще имате по-добра представа как да напишете CV-то си.

Затова, нека да видим какви уроци за първа среща може да ни даде Свети Валентин и как те могат да ни помогнат да напишем CV, което да ни върши работа.

Урок №1 на Св. Валентин: Значението на първата среща

На първа среща не предлагате брак, нали? Нито пък очаквате да ви предложат брак. Въпреки това, в желанието си да привлекат внимание, много заглавия и статии в интернет преувеличават ролята на CV-то, обещавайки, че работата едва ли не ще ви е вързана в кърпа, ако спазвате препоръките им.

Това е все едно да кажете, че успехът на първата среща ви гарантира сватба. Истината е, че и най-доброто CV не ви гарантира назначение, нито намиране на работа изобщо. Единственото, което успехът на първата среща може да ви донесе е втора среща.

Изобщо, ролята на първата среща е да доведе до втора среща, нищо повече. По същия начин, ролята на CV-то се състои в това да ви отведе до интервю за работа, нищо повече. Решението дали да ви назначи работодателят ще вземе след като ви опознае по време на интервюто. Или на няколкото интервюта.

Урок №2 на Св. Валентин: Спечелете доверие

На първа среща всеки се опитва да научи най-основното за другия – какво е учил, какво и къде работи, какво харесва и т.н. Разказвайки тези неща открито, печелите доверието на човека отсреща. Предпоставка за доверието е и фактът, че тези неща могат лесно да се проверят.

CV-то също печели повече доверие, когато написаното в него може лесно да се провери. Само преди 10-15 години CV-то беше единственият източник на информация за вас, при това с един голям недостатък – субективността му. Да се провери каквото и да било в него изискваше търсене на телефони, обаждания, разговори и т.н.

В днешно време обаче информация за вас може лесно да се намери в интернет и социалните мрежи. Добавете повече информация в профилите си и ще спечелите повече доверие. Наличието на повече информация буди доверие, а липсата на информация – съмнение.

Ако не ползвате социалните мрежи, другите кандидати ги ползват. Тогава те ще печелят повече доверие от вас и работодателите на драго сърце ще ги канят на „втора среща“ . Ето защо липсата на информация за вас в интернет е по-лоша и от наличието на недотам добра информация (както казват, няма лоша реклама).

След като вече мнозинството от хората присъстват онлайн, отсъствието се тълкува негативно – най-често като изостаналост или като параноя. Освен това, в интернет може да се говори за вас дори и в отсъствието ви. Ако някой търси информация за вас, не е ли по-добре да попадне на това, което вие сте написали за себе си, отколкото на онова, което друг е писал за вас?

Урок №3 на Св. Валентин: Внимавайте да не се издъните

Несъмнено, най-важното нещо, което човек си повтаря преди и по време на първата среща е „Да не се издъня!”. Постъпете така и със  CV-то си. Внимавайте какво казвате в него, за да не се издъните. Иначе то отива „в кошчето“, а вие оставате „на борсата“.

По-добре кажете по-малко, но съществени неща, отколкото да го запълните с множество несъществени неща. Както и на първата среща, колкото повече говорите, толкова по-голяма е вероятността да се издъните.

На първа среща нещата са много по-различни от всяка следваща среща. Разказвате за себе си, но не се разкривате напълно. Означава ли това, че лъжете? Разбира се, че не. Означава просто, че още е рано, за да разкриете повече.

Защо при CV-то да е различно? Защо да не разкажете за себе си, без да се разкривате напълно? Пращате CV-то си до напълно непознати хора. Не знаете дали ще харесат млад или възрастен кандидат, не знаете каква религия изповядват, не знаете какво е отношението им към вашето хоби/интерес/кауза. Защо трябва да рискувате?

Урок №4 на Св. Валентин: Не поемайте излишни рискове

Казват, че първото впечатление е най-важно. По тази причина обикновено внимавате на първата среща. По същата причина трябва да внимавате и със CV-то си. Рискът при неказването на всичко в CV-то ви е много по-малък от риска при казването на всичко.

Затова в CV-то си кажете само толкова, колкото е необходимо за да предизвикате интерес и да ви поканят на интервю. Останалото евентуално можете да разкажете там. Именно тази мисъл ми даде идеята в навечерието на деня на влюбените, Свети Валентин, да сравня CV-то с първа среща, по време на една дискусия в LinkedIn – цитирам:

„CV-то е първа среща. Ако на първата среща НЕ кажете, че познавате други жени, това не означава, че не познавате такива. С времето се опознавате с човека и лека полека започвате да откривате повече от себе си и това е нормално. Накрая може и да нямате тайни. НО ако провалите първата среща, изобщо няма да стигнете дотам.”

И така, какво избирате – на първата среща (в CV-то си) да говорите много, с риск да се издъните, или да говорите малко, но съществени неща и да се разкривате постепенно?

Коментирай статията или попитай Ник Джобс:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.