Как да сте уверени на интервю за работа

Уверени на интервю за работа
Излъчвате ли увереност, когато сте на интервю за работа, или издавате притеснението си? Знаете ли, че да изглеждате уверени всъщност е по-важно от това какво точно ще кажете?

Основната цел на интервюто е работодателят да си създаде лично впечатление за вас, в частност, да провери доколко написаното в CV-то ви отговаря на реалността. Някои умения могат да бъдат проверени чрез тест, но за всичко останало, интервюиращите ще си вадят заключения от начина, по който се държите и говорите.

Неувереното държание е нещо, което те ще забележат веднага и, още по-лошо – ще изтълкуват като сигнал, че не сте достатъчно компетентни за съответната длъжност. Компетентният човек е уверен в себе си и това му личи, дори и когато излъчва известно притеснение.

Разбира се, самоувереността не бива да се бърка със самонадеяността, която е другата крайност и е не по-малко лоша от неувереността. Самонадеяният човек има нереална представа за себе си и възможностите си и съответно не е подходящ за позиции, изискващи висока отговорност.

Самонадеяността се разпознава лесно, защото съдържа елементи на арогантност. Затова, на интервюто е важно да се държите уверено, но сдържано и да показвате уважение както към интервюиращите, така и към всички неприсъстващи, за които стане дума в разговора.

Например, ако говорите за бившия си началник с неуважение, ще дадете на интрвюиращия да разбере, че така ще се отнасяте и към бъдещия си началник.

Но нека се върнем към увереността и към най-важния въпрос – как да я постигнем. Очевидно, ако ви липсва увереност, масовите интернет съвети от типа „бъдете уверени“ няма да помогнат много, затова ще ви представя три конкретни действия, които да предприемете, за да прокудите страха и безпокойството и наистина да станете по-уверени, когато отидете на интервю за работа:

1. Кандидатствайте само за длъжности, за които сте компетентни

Това е най-важното условие за постигане на увереност. Например, ако умеете да развивате теми, а решаването на задачи ви затруднява, съвсем естествено е, че на контролно по литература ще се чувствате много по-уверени, отколкото на контролно по математика. С други думи, човек е уверен тогава, когато знае какво прави.

Затова, изградете цялата си стратегия за търсене на работа именно върху тази основа. Само така ще увеличите шансовете си за успех и ще съкратите времето за търсене на работа. Само по този начин CV-то ви може да бъде достатъчно силно и само по този начин ще имате нужната увереност на интервюто за работа.

Обикновено човек е компетентен за такава длъжност, на която е работил достатъчно дълго, за да натрупа опит или евентуално за следващото ниво в йерархията, ако е работил още по-дълго и е поемал повече отговорности (например замествал е шефа в отстъствието му и т.н.).

Затова, ако сте в началото на кариерата си и още не сте натрупали практически опит, трябва да се прицелите в позиции на ниско ниво (entry-level), защото за тях не се изисква голям стаж, но именно оттам можете да започнете да натрупвате такъв.

За да имате нужната увереност, насочете се към сфера, за която образованието ви е подходящо, и изберете такава „входна позиция“, за която имате необходимите лични качества. Например, ако не сте общителен, не кандидатствайте за работа с клиенти и продажби, а ако обичате да общувате с много хора, не се опитвайте да станете счетоводител или анализатор.

За да определите по-добре личните си качества, можете да си направите тестове (потърсете с Google „aptitude test“ или „тест за подходяща професия“). Може също да поговорите с близки и познати или да се обърнете за помощ към кариерен консултант или кариерен коуч.

2. Подгответе се за интервюто (напишете си домашното)

Когато влизате в час с написано домашно в чантата си сте много по-уверени, отколкото ако сте без домашно, нали? Затова, ако искате да отидете на интервю за работа излъчващи увереност, предварително се подгответе.

Нямам предвид да репетирате пред огледалото, макар че понякога и това е необходимо. По-важното е да знаете точно къде и при кого отивате. Колкото повече информация за фирмата имате, толкова по-малка е вероятността да ви сварят неподготвени, а този факт намалява безпокойството и ви прави по-уверени.

Направете детайлно проучване на фирмата и бизнеса ѝ. Научете колкото е възможно повече за дейността, за мениджмънта, за финансите – за всичко! Започнете с фирмения уебсайт, но не спирайте дотам. Ползвайте Google и проучете новините около фирмата и бизнес сектора ѝ.

Влезте в сайта на Търговския регистър и вижте кои са директорите, какъв е годишният оборот, печалбата и т.н. В идеалния случай, ще съберете информация и за конкуренцията. Така няма да остане тема, на която да не можете да водите разговор по време на интервюто за работа.

3. Осъзнайте че интервюто за работа не е изпит

Важно е да знаете, че интервюто за работа не е изпит или контролно (макар че може да ви подложат на тест за езикови или други умения). Човекът срещу вас не е „даскал“, въоръжен с червена химикалка и готов да ви „пише двойка“ веднага щом не „уцелите” отговора на някой въпрос 🙂

Ако осъзнаете това, ще снемете голям товар от плещите си и ще станете много по-уверени в себе си. Голямо облекчение носи разбирането, че интервюто за работа не е тест, в който събирате точки и в който всеки въпрос има само един верен отговор, а по-скоро е нормален разговор с хора от вашия бранш.

В общият случай, интервюиращите са ваши евентуални бъдещи колеги и/или началници. Те избират човек, с когото ще работят всеки ден поне по 8 часа, така че трябва просто да го харесат.

Ако се държите естествено, като на среща с колеги от бранша и просто сте любезни, приятелски настроени и проявяващи нужното уважение, ще имате всички шансове да ви харесат, дори и да „сгрешите” отговора на някой въпрос.

В заключение

Човек се страхува от непознатото и неизвестното. Колкото повече неизвестни има пред вас, толкова по-неуверени ще бъдете. И обратно – колкото по-добре познавате нещо, толкова по-уверени се чувствате. Кандидатствайте за работа, която ви е позната и ще бъдете уверени на интервюто. Проучете и предварително опознайте фирмата, бизнеса ѝ и хората, които я управляват, и ще бъдете по-спокойни на интервюто.

Осъзнайте, че интервюто за работа не е изпит, а бизнес среща с потенциални колеги/бизнес партньори и ще добиете по-добро самочувствие. Ако много се притеснявате, отидете веднъж до офиса, по възможност до вратата, където ще е интервюто, за да може после мястото да не ви е непознато. Ако пък имате въпроси по темата, споделете ги в секцията за коментари по-долу.

 

2 thoughts on “Как да сте уверени на интервю за работа”

  1. Haralampi Metodiev

    Благодаря, утре съм на интервю. Ама аз знам, че ще ме вземат, защото нещата са уредени.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *