Как да сте уверени на интервю за работа

[siteorigin_widget class=“SiteOrigin_Widget_Image_Widget“][/siteorigin_widget]
Излъчвате ли увереност, когато сте на интервю за работа, или издавате притеснението си? Знаете ли, че да изглеждате уверени всъщност е по-важно от това какво точно ще кажете?

Основната цел на интервюто е работодателят да си създаде лично впечатление за вас, в частност, да провери доколко написаното в CV-то ви отговаря на реалността. Някои умения могат да бъдат проверени чрез тест, но за всичко останало, интервюиращите ще си вадят заключения от начина, по който се държите и говорите.

Неувереното държание е нещо, което те ще забележат веднага и, още по-лошо – ще изтълкуват като сигнал, че не сте достатъчно компетентни за съответната длъжност. Компетентният човек е уверен в себе си и това му личи, дори и когато излъчва известно притеснение.

Разбира се, самоувереността не бива да се бърка със самонадеяността, която е другата крайност и е не по-малко лоша от неувереността. Самонадеяният човек има нереална представа за себе си и възможностите си и съответно не е подходящ за позиции, изискващи висока отговорност.

Самонадеяността се разпознава лесно, защото съдържа елементи на арогантност. Затова, на интервюто е важно да се държите уверено, но сдържано и да показвате уважение както към интервюиращите, така и към всички неприсъстващи, за които стане дума в разговора.

Например, ако говорите за бившия си началник с неуважение, ще дадете на интрвюиращия да разбере, че така ще се отнасяте и към бъдещия си началник.

Но нека се върнем към увереността и към най-важния въпрос – как да я постигнем. Очевидно, ако ви липсва увереност, масовите интернет съвети от типа „бъдете уверени“ няма да помогнат много, затова ще ви представя три конкретни действия, които да предприемете, за да прокудите страха и безпокойството и наистина да станете по-уверени, когато отидете на интервю за работа:

1. Кандидатствайте само за длъжности, за които сте компетентни

Това е най-важното условие за постигане на увереност. Например, ако умеете да развивате теми, а решаването на задачи ви затруднява, съвсем естествено е, че на контролно по литература ще се чувствате много по-уверени, отколкото на контролно по математика. С други думи, човек е уверен тогава, когато знае какво прави.

Затова, изградете цялата си стратегия за търсене на работа именно върху тази основа. Само така ще увеличите шансовете си за успех и ще съкратите времето за търсене на работа. Само по този начин CV-то ви може да бъде достатъчно силно и само по този начин ще имате нужната увереност на интервюто за работа.

Обикновено човек е компетентен за такава длъжност, на която е работил достатъчно дълго, за да натрупа опит или евентуално за следващото ниво в йерархията, ако е работил още по-дълго и е поемал повече отговорности (например замествал е шефа в отстъствието му и т.н.).

Затова, ако сте в началото на кариерата си и още не сте натрупали практически опит, трябва да се прицелите в позиции на ниско ниво (entry-level), защото за тях не се изисква голям стаж, но именно оттам можете да започнете да натрупвате такъв.

За да имате нужната увереност, насочете се към сфера, за която образованието ви е подходящо, и изберете такава „входна позиция“, за която имате необходимите лични качества. Например, ако не сте общителен, не кандидатствайте за работа с клиенти и продажби, а ако обичате да общувате с много хора, не се опитвайте да станете счетоводител или анализатор.

За да определите по-добре личните си качества, можете да си направите тестове (потърсете с Google „aptitude test“ или „тест за подходяща професия“). Може също да поговорите с близки и познати или да се обърнете за помощ към кариерен консултант или кариерен коуч.

2. Подгответе се за интервюто (напишете си домашното)

Когато влизате в час с написано домашно в чантата си сте много по-уверени, отколкото ако сте без домашно, нали? Затова, ако искате да отидете на интервю за работа излъчващи увереност, предварително се подгответе.

Нямам предвид да репетирате пред огледалото, макар че понякога и това е необходимо. По-важното е да знаете точно къде и при кого отивате. Колкото повече информация за фирмата имате, толкова по-малка е вероятността да ви сварят неподготвени, а този факт намалява безпокойството и ви прави по-уверени.

Направете детайлно проучване на фирмата и бизнеса ѝ. Научете колкото е възможно повече за дейността, за мениджмънта, за финансите – за всичко! Започнете с фирмения уебсайт, но не спирайте дотам. Ползвайте Google и проучете новините около фирмата и бизнес сектора ѝ.

Влезте в сайта на Търговския регистър и вижте кои са директорите, какъв е годишният оборот, печалбата и т.н. В идеалния случай, ще съберете информация и за конкуренцията. Така няма да остане тема, на която да не можете да водите разговор по време на интервюто за работа.

3. Осъзнайте че интервюто за работа не е изпит

Важно е да знаете, че интервюто за работа не е изпит или контролно (макар че може да ви подложат на тест за езикови или други умения). Човекът срещу вас не е „даскал“, въоръжен с червена химикалка и готов да ви „пише двойка“ веднага щом не „уцелите” отговора на някой въпрос 🙂

Ако осъзнаете това, ще снемете голям товар от плещите си и ще станете много по-уверени в себе си. Голямо облекчение носи разбирането, че интервюто за работа не е тест, в който събирате точки и в който всеки въпрос има само един верен отговор, а по-скоро е нормален разговор с хора от вашия бранш.

В общият случай, интервюиращите са ваши евентуални бъдещи колеги и/или началници. Те избират човек, с когото ще работят всеки ден поне по 8 часа, така че трябва просто да го харесат.

Ако се държите естествено, като на среща с колеги от бранша и просто сте любезни, приятелски настроени и проявяващи нужното уважение, ще имате всички шансове да ви харесат, дори и да „сгрешите” отговора на някой въпрос.

В заключение

Човек се страхува от непознатото и неизвестното. Колкото повече неизвестни има пред вас, толкова по-неуверени ще бъдете. И обратно – колкото по-добре познавате нещо, толкова по-уверени се чувствате. Кандидатствайте за работа, която ви е позната и ще бъдете уверени на интервюто. Проучете и предварително опознайте фирмата, бизнеса ѝ и хората, които я управляват, и ще бъдете по-спокойни на интервюто.

Осъзнайте, че интервюто за работа не е изпит, а бизнес среща с потенциални колеги/бизнес партньори и ще добиете по-добро самочувствие. Ако много се притеснявате, отидете веднъж до офиса, по възможност до вратата, където ще е интервюто, за да може после мястото да не ви е непознато. Ако пък имате въпроси по темата, споделете ги в секцията за коментари по-долу.

2 thoughts on “Как да сте уверени на интервю за работа”

  1. Haralampi Metodiev

    Благодаря, утре съм на интервю. Ама аз знам, че ще ме вземат, защото нещата са уредени.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *