Етикет за интервю за работа

Етикет за интервю за работа: поведение и дрескод

Понятието „етикет за интервю за работа“ е условно и не включва нещо много различно от ежедневния бизнес етикет, който ви е необходим не само по време на интервюто, но и в самата работа след като ви назначат. По време на интевюто за работа обаче, спазването на такъв етикет е от особено значение, защото това може да се окаже решаващ фактор за назначаването ви.

По дрехите посрещат…

Според множество психологически изследвания, хората си създават мнение за вас в рамките на първите 20-30 секунди от срещата си с вас. В този смисъл е вярно, че първото впечатление е най-важно.

Първоначално създаденото мнение от своя страна в голяма степен определя окончателното решение на интервюиращите дали да ви назначат.

По ума изпращат

Поговорката гласи: „по дрехите посрещат, по ума изпращат“. За някого може да изглежда, че втората ѝ част обезсмисля първата, сиреч не е толкова важно как изглеждаме, стига да направим впечатление с ума си. Истината е, че това е удобно извинение за хората, които поради мързел са немарливи към външния си вид или обноските си.

Всъщност, важно е както последното впечатление, което ще оставите след себе си, така и първото. Факт е, че първото впечатление предопределя и всички следващи. Доброто първо впечатление може да накара интервюиращите да ви простят някои евентуални грешки или издънки по време на събеседването.

Обратното обаче е почти е невъзможно – ако първоначално създадете лошо впечатление, например като закъснеете, появите се в неизряден вид или покажете недобри маниери и обноски, след това няма да успеете да заличите последиците от това, независимо как е протекъл разговора.

Какво включва етикетът?

Етикетът включва 3 основни елемента:  облекло (дрескод), поведение и жестове (език на тялото). Хората забелязват и трите неща още в първите 20-30 секунди от срещата си с някого. Както се казва: това си личи от пръв поглед. Затова е необходимо да поработите върху всяко едно от тях.

Може би ще се изненадате колко много хора се явяват на интервю за работа и не спазват дори елементарни норми на етикета. Това обаче не означава, че няма смисъл вие да ги спазвате, а напротив – колкото по-масова е липсата на етикет, толкова по-силно впечатление ще правят малкото хора, които спазват такъв.

Интервюто за работа е игра на впечатления, в която побеждава онзи, който успее да впечатли работодателя. Затова в конкурса за дадена длъжност, обикновено назначават не най-образования, най-опитния или най-компетентния, а онзи, когото харесат най-много.

Ако съумеете да направите добро на работодателя е напълно възможно да ви назначат въпреки наличието на кандидати, които са по-квалифицирани от вас.

Съвети относно етикета за интервю

Конкретни съвети за това как да се облечете и как да се държите по време на интервю за работа не бих искал да давам, но няколко добри такива предлага блогът Етикет.БГ в тази статия. Други съвети относно интервюто за работа можете да намерите в кариерния блог Personal HR.

 

Коментирай статията или попитай Ник Джобс:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.