Избягвайте тези думи в CV-то си [инфографика]

Изтъркани думи и фрази в CV-тата

Имате ли някоя от тези думи в CV-то си: „мотивиран“, „креативен“, „иновативен“ или други подобни на тях? А мотивационното ви писмо включва ли фрази като „мотивирана и креативна личност, с отлична вербална и писмена комуникация и умения за работа в екип“? Вашият профил в LinkedIn изпъстрен ли е с епитети?

Ако имате подобни „крилати“ фрази и „ключови“ думи в CV-то си, имам новина за вас: те не работят. Дори и по-лошо – имат обратен ефект. Използвайки думи, които всички използват, вие се сливате с тълпата, вместо да се откроите от конкурентите си.

Ето защо, LinkedIn публикува инфографика с най-клишираните думи, наред с географското им разпространение. Това ще ви помогне да откриете изтърканите от употреба думи в CV-то и LinkedIn профила си и да ги изхвърлите оттам:

10-те най-изтъркани LinkedIn клишета в света

Изтъркани фрази в LinkedIn и CV
Изтъркани фрази

10-те най-изтъркани LinkedIn клишета в САЩ

Изтъркани фрази в LinkedIn и CV
Изтъркани фрази

С какво да заменим клишираните думи в CV-то си

Това, че в обявата за работа пише, че се търси например „мотивирана личност“, не означава, че трябва да пишете, че сте мотивиран. Всеки може да каже, че е мотивиран, но не всеки може да го докаже.

Мотивацията ви трябва да личи в CV-то, мотивационното писмо и профила ви в LinkedIn. Тя трябва да се проявява в стила ви, в тона ви и най-вече във фактите, които разкривате.

Ако тонът ви е негативен, никой няма да повярва, че сте „позитивен“, дори и да сте го написали 3 пъти. Ако използвате клишета, сам по себе си този факт показва, че не сте особено „креативен“, даже и 5 пъти да сте го споменали. Ако сте сменили 5 работни места за 5 години, никой няма да повярва, че сте „лоялен“ та ако ще и със златни букви да сте го написали.

Има още какво да се каже по темата, така че очаквайте продължение. Междувременно може да се замислите над въпроса дали не си заслужава да възложите на професионалист да напише както трябва CV-то, мотивационното писмо и профила ви в LinkedIn.

Илюстрация: Nina Matthews Photography, CC

2 thoughts on “Избягвайте тези думи в CV-то си [инфографика]”

 1. Vesela Valchanova

  Да възложа изготвянето на собственото ми CV на професионалист е прекрасна идея…, ако искам да има на кого да прехвърля отговорността, че не са ме одобрили :).
  Все пак мисля, че е по-добре да бъдеш и да покажеш себе си – и с грешките си, и с постиженията си. Иначе рискуваш да попаднеш на място, на което не би искал да бъдеш. Да не говорим, че подвеждаш работодателя.
  А за изхвърлянето на клишетата съм силно „за“ – тези хубави думички така ги изтъркахме от употреба, че станаха почти мръсни.

  1. Никола Цокев

   Няма нищо лошо в това да прехвърлиш отговорността на човек, който ще свърши работата по-добре. Но CV-то не е определящо за одобряването ви, то служи само за да ви поканят интервю. Оттам нататък всичко си зависи от вас.

   Това, че друг пише CV-то ви не е подвеждане на работодателя, стига информацията вътре да е вярна. Ако си добър в работата си, на кого му пука дали можеш да пишеш добре CV? Проблем има тогава, когато човек е добър в работата, подходящ за позицията, но баналното CV не успява да покаже това и човекът остава незабелязан.

   В САЩ и Великобритания хората ползват фирми за изготвяне на CV и мотивационни писма, дори самите HR-служители, които ще ги оценяват, сами ги насочват към такива фирми.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *