Избягвайте тези думи в CV-то си [инфографика]

Изтъркани думи и фрази в CV-тата

Пише ли в CV-то ти, че си „мотивиран“, „креативен“, „иновативен“ и други подобни? А мотивационното ти писмо включва ли фрази като „мотивирана и креативна личност, с отлична вербална и писмена комуникация и умения за работа в екип“? Профилът ти в LinkedIn изпъстрен ли е с други такива „крилати“ фрази и „ключови“ думи?

Ако установиш наличието на подобни изтъркани думи в документите си за кандидатстване за работа, време е да ги премахнеш, поради простата причина, че те не вършат работа. Клишетата изобщо не са убедителни, дори напротив – самият факт, че твърдиш колко си мотивиран, кара хората да се съмняват повече, отколкото, ако не беше го споменавал.

Някой може би ще възрази: „…ама те всички така правят!“. Да, прав си – масово документите за кандидатстване са пълни с такива думи. Точно това ги прави клишета. Но защо не се запиташ кое е по-добре – да си „като всички“ или да си различен? Дали извършващите подбора на кадри ще ти обърнат повече внимание, ако си като останалите? Дали не е по-добре да се отличаваш с нещо?

Разбира се, че трябва да се отличаваш, за да те забележат. Клишетата не само не помагат на презентацията ти, но дори я влошават. От една страна, те не позволяват на истинските ти предимства да изпъкнат, а от друга – предизвикват недоверие към цялата представена информация и към теб самия. Затова, най-добре е да откриеш и изхвърлиш клишетата от CV-то и LinkedIn профила си. Замени ги с нещо по-убедително.

Чудесен пример за клишетата, с които хората си мислят, че обогатяват и разкрасяват профила си, но всъщност го правят банален, е статистиката на LinkedIn за най-изтърканите от употреба думи в профилите на потребителите. Топ резултатите от тази статистика са представени в следните инфографики:

10-те най-изтъркани LinkedIn клишета в света

Инфографика - клишета и изтъркани фрази в LinkedIn и CV (глобална статистика)
Изтъркани фрази

10-те най-изтъркани LinkedIn клишета в САЩ

Инфографика - клишета и изтъркани фрази в LinkedIn и CV (САЩ)
Изтъркани фрази

С какво да заменим клишираните думи в CV-то си

Вместо просто да казваш, че си мотивиран, по-добре го показвай. Мотивацията ти може (и трябва) да си личи в CV-то ти, в LinkedIn профила ти и в мотивационното ти писмо. Тя трябва да се проявява в стила ти, в тона ти и най-вече във фактите, които разкриваш.

Изброявай факти, количества, обеми, постижения. Използвай цифри, глаголи и съществителни, а не прилагателни. Вместо да твърдиш, че си „иновативен“, напиши, че си предложил Х нововъведения, които са подобрили резултатите на екипа еди-как си.

Ако тонът ти е негативен, никой няма да повярва, че си „позитивен“, дори и да си го написал 3 пъти. Ако използваш клишета, сам по себе си този факт показва липса на креативност, независимо колко пъти си споменал, че си „креативен“. Ако си сменил 5 работни места за 2 години, никой няма да повярва, че си „лоялен“ или „мотивиран, даже и ако си го написал със златни букви.

Има още какво да се каже по темата, така че очаквай продължение. Междувременно, опитай се да обновиш CV-то и LinkedIn профила си като премахнеш клишетата от тях или пък възложи на професионалист да ти ги напише както трябва. Вече има доста такива, просто потърси с Google, но все пак избягвай евтините услуги от порядъка на 20-30 лв, защото за тези пари няма да получиш повече от набиране на текст и някакво графично оформление. Хората, които аз мога да препоръчам, са Теодор Дуков и Теодора Лилова.

Илюстрация: Pixabay

2 thoughts on “Избягвайте тези думи в CV-то си [инфографика]”

 1. Vesela Valchanova

  Да възложа изготвянето на собственото ми CV на професионалист е прекрасна идея…, ако искам да има на кого да прехвърля отговорността, че не са ме одобрили :).
  Все пак мисля, че е по-добре да бъдеш и да покажеш себе си – и с грешките си, и с постиженията си. Иначе рискуваш да попаднеш на място, на което не би искал да бъдеш. Да не говорим, че подвеждаш работодателя.
  А за изхвърлянето на клишетата съм силно „за“ – тези хубави думички така ги изтъркахме от употреба, че станаха почти мръсни.

  1. Няма нищо лошо в това да прехвърлиш отговорността на човек, който ще свърши работата по-добре. Но CV-то не е определящо за одобряването ви, то служи само за да ви поканят интервю. Оттам нататък всичко си зависи от вас.

   Това, че друг пише CV-то ви не е подвеждане на работодателя, стига информацията вътре да е вярна. Ако си добър в работата си, на кого му пука дали можеш да пишеш добре CV? Проблем има тогава, когато човек е добър в работата, подходящ за позицията, но баналното CV не успява да покаже това и човекът остава незабелязан.

   В САЩ и Великобритания хората ползват фирми за изготвяне на CV и мотивационни писма, дори самите HR-служители, които ще ги оценяват, сами ги насочват към такива фирми.

Коментирай статията или попитай Ник Джобс:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.