Какво трябва да съдържа едно CV? Най-важното относно професионалния ви опит и умения. Ако опитът ви е голям, а уменията – разнообразни, CV-то трябва да включва само най-важното и най-приложимото за длъжността, за която кандидатствате. Какво не трябва да съдържа едно CV? Всичко несъществено и маловажно, както и всичко онова, което няма отношение към работата, за която подавате документите си.

CV-то не трябва да съдържа несъществени, маловажни и странични неща, защото те не само са излишни – те вредят на представянето ви. Добрата автобиография е кратка – не повече от две страници. Всяка несъществена информация в нея заема ценно пространство, без да носи положителен ефект. По този начин, несъщественото отнема от мястото, полагащо се на същественото, а вниманието на работодателя бива отклонено от важните неща и насочено към незначителните.

Какво не трябва да съдържа едно CV?

Поставете се на мястото на човека, който ще чете CV-то ви и ще търси в него най-вече онези умения и опит, които длъжността изисква. Всичко, което не е свързано с позицията, за която кандидатствате, е маловажно. Онова, което се подразбира от само себе си и четящият може да схване и без да бъде написано, е несъществено. Началникът, който чете CV-то ви, ще трябва да „прескача“ излишното и да търси къде са нещата, които го интересуват.

Маловажните, несъществените и неуместните неща не са безобидни. Те не „допълват“ CV-то ви, а напротив – развалят го. Основните негативни ефекти от наличието на такива неща в CV-то ви са следните:

1) Заемат ценно място и правят CV-то прекалено дълго. Дългото CV отегчава и не задържа вниманието. В резултат, може то да остане непрочетено.

2) Разводняват съдържанието и не позволяват на същественото да изпъкне. Така то често остава незабелязано, а CV-то – неодобрено.

3) Имат обратен ефект – вместо да изпишат вежди, те изваждат очи. Заетият мениджър и претовареният HR не искат да знаят всичко за вас. Те искат веднага да научат едно нещо: подходящ ли сте за длъжността или не. Искат CV-то ви да им каже това от пръв поглед, без да се налага да задълбават и анализират за да отсеят онова, което ги интересува.

Отстранете несъществените неща от CV-то си и така ще подчертаете същественото и важното. CV-то ще стане стегнато, ясно и прегледно, а вие ще се представите като професионалист, който не губи времето си и това на другите. Това ще ви нареди сред кандидатите с по-големи шансове.

Ето някои често срещани несъществени и маловажни неща, които едно CV не трябва да съдържа:

1. Заглавие „Автобиография“ или „Curriculum Vitae“

Автобиографията ви не се нуждае от заглавие. Получателят знае какво е CV и как изглежда. В повечето случаи той дори очаква да го получи, защото е пуснал обява. Вероятно, в имейла си също сте споменали, че изпращате приложено CV.

Още по-вероятно е в името на прикачения файл да пише, че е CV. Затова, не губете ценно място във видимата част на документа и вместо заглавие сложете името си. Нека името ви е първото, което се вижда, за да може четящият да го запомни.

Така или иначе, в ума си той ще свързва всичко, което научи за вас, с името ви. Така сме устроени. Името е нашия етикет, който ние изпълваме със съдържание. То е нашето заглавие, под което пишем собствената си история.

2. Логото на Europass, знамето на Европейския съюз и т.н.

CV-то е вашият маркетингов инструмент, предназначен да изгради вашия личен бранд и така да продаде вашите умения и компетенции на работодателите. Затова в него не трябва да има неща, които не се отнасят за самите вас.

Няма да изглеждате по-големи европейци като ползвате бланка, която евробюрократите са създали за хора, които не знаят как трябва да изглежда и какво трябва да съдържа едно CV.

Европейският формат на автобиография не е някаква бланка, а е стандарт за това какво трябва да съдържа CV-то. Освен това, той не е нещо различно – CV-тата по целия свят изглеждат по един и същи начин: съдържат определени реквизити и представят професионалната история и образованието в обратно хронологичен ред.

Някои реквизити, които са популярни в едни страни, не са популярни в други, но това важи и за европейските държави. Например, в англо-говорящите страни не е прието да се слага снимка в CV-то, а в други страни е прието. Въпреки това, дори в т.нар. „европейски формат на автобиография“ не е предвидено място за снимка.

Затова, изберете си хубава бланка по ваш вкус и забравете за формуляра Europass CV, който е претрупан, труден за редактиране и на всичко отгоре ви прави еднакви с половината от останалите кандидати. Бъдете индивидуални, изградете собствен бранд.

3. Снимка в CV-то

Снимката не само не е важна информация и заема ценно място във видимата част на CV-то, но и често е повод за дискриминация, защото привлича внимание върху външния вид и възрастта, които нямат нищо общо със същественото – подходящи ли сте за позицията или не (с изключение на професиите, за които се изискват снимки в цял ръст 🙂 ).

Освен това, в днешно време всеки който държи на кариерата си има профил в LinkedIn. Ако някой толкова държи да види снимката ви, може да го направи там. И без това над 90% от работодателите преглеждат LinkedIn профилите на кандидатите.

Работодателите в България обаче често изискват снимка към документите за кандидатстване, така че ако в обявата това е посочено изрично, ще трябва да поставите и снимка в CV-то си. В този случай се постарайте да оразмерите и поставите снимката така, че да не заема много място и да не измества важните текстове извън видимата част на екрана.

4. Лични данни, семейно положение, хобита и интереси и др. подобни

Дата и място на раждане, ЕГН, семейно положение, пълен и точен адрес, както и хобита и интереси и др. подобни са неща, които нямат общо с това дали сте подходящи за позицията, а и често е по-добре работодателят да не ги знае.

Кога сте родени и дали сте женени не е работа на оценяващия CV-то. Мястото на раждане има значение само ако кандидатствате извън родината си или ако ви дава някакво преимущество. Адресът отдавна не служи за комуникация, така че може да минете и без вход, етаж и № на апартамента.

Включвайте хобита и интереси само ако са свързани с работата, за която кандидатствате и илюстрират умения и знания, които не можете да докажете по друг начин. В противен случай, оставете ги заедно с по-личните неща за по-личния разговор по време на интервюто. Ако потрябват.

5. Ненужното се зачертава

Ако все пак държите да използвате формуляра Europass CV или т.нар. „европейски формат на автобиография”, внимателно го прегледайте и изтрийте всички указания, предназначени за вас. Недопустимо е в CV-то ви да присъстват надписи като „въведете майчин език“ или „премахнете всички празни полета“.

Наличието на такива забравени надписи говори за немарливо и нехайно отношение към кандидатурата и за липса на внимание към детайла. А това може направо да заличи някои от твърденията в CV-то ви и да постави под съмнение всичко, написано в него.

Освен указанията къде какво се попълва във формулара, повечето заглавия на графи също са излишни. Те претрупват CV-то и го правят да изглежда като четиво за умствено изостанали. Няма нужда пред името ви да пише, че е име и пред датата – че е дата. Тези неща са очевидни.

6. Прилагателни

Прилагателните съдържат оценка, а даването на оценка за себе си е:

а) безсмислено, защото не е обективна и никой не би я взел предвид, и

б) лошо решение, защото показва нескромност или по-лошо – надценяване на себе си.

Повече за прилагателните прочетете в статията 4 причини да изхвърлите всички клишета от CV-то си. Вместо прилагателни, използвайте глаголи. Използвайте минало време и говорете в първо лице, ед. ч.: „създадох това, постигнах онова, организирах третото, ръководих четвъртото, инициирах петото” и т.н.

По този начин ще направите CV-то си по-достоверно, по-обективно, по-въздействащо и в крайна сметка по-убедително.

7. Подразбиращи се и очевидни неща

Обикновено за работодателите е ясно какви са отговорностите и задълженията на позициите, които сте заемали, така че не им губете времето да им обяснявате това.

Същите отговорности и задължения са имали и повечето от другите кандидати за позицията. За да се откроите и да създадете мнение без да ползвате прилагателни, напишете как сте се справили с работата си.

Например, ако сте офис мениджър, не пишете че „работите с клиенти” и „водите кореспонденция” – това всеки го знае. По-добре напишете нещо от сорта: „посрещах по над 20 клиента на ден” и „отговарях по имейл на над 50 запитвания дневно”.

Така пак казвате какво сте вършили, но добавяте и количеството на извършената работа, което прави силно впечатление и звучи много по-убедително. В допълнение, така създавате представа за опита си и работния си капацитет. Това е и интелигентен начин да покажете организационните си умения без да пишете дословно, че сте „организиран“.

В заключение

Перфектното CV трябва да изпълни задачата, за която е предназначено – да ви представи като подходящ кандидат за позицията, на която кандидатствате, за да ви поканят на интервю.

Това не се постига лесно и зависи от много фактори. Със сигурност обаче, наличието на несъществени неща и излишна информация в CV-то ви е фактор, който го отдалечава от изпълнението на тази задача.

 

14 коментара за “7 неща, които нямат място в CV-то ви”

 1. Не смятам, че интересите и членуването в организации е ненужна информация, ако показва, че си креативен и се справяш с различни неща в същото време. Тук става въпрос за два реда, където се попълват тези неща. И ако махнем всичко това, на някои хора ще им остане името, гимназията и това, че говорят някакъв език. Аз такъв човек НЕ БИХ наела 🙂

 2. Меги Иванова, става дума за тези интереси и организации, които не са свързани с работата или сферата на дейност. Например, членството в автоклуб е полезно да се пише само ако кандидатствате в автосервиз или фирма за авточасти, но ако кандидатствате в банка по-скоро би навредило.

  Относно това какво би останало, аз пък не мисля, че ако нямаш какво друго да пишеш в CV-то си, това ще помогне. По-скоро, човек трябва наистина да знае способностите и уменията си и да ги опише. Ако не може да се справи или не му се занимава, отива при експерт. По-добре да дадеш 50 лв и да си намериш работа, отколкото да си спестиш 50-те лв и да стоиш без работа и доходи.

  1. С цялото ми уважение към всяка дейност и работа, особено консултантската, ще си позволя репликата: Не мисля, че намирането на работа в днешни условия зависи от „жертвата“ на 50 лв. Коментирам, защото така изказано предложението е едностранчиво и не отчита всички останали фактори: икономически, пазар на труда и т.н., от които най-вече зависи намирането или не на работа. Още повече хората, които имат нужния „пълнеж“ за своето CV, едва ли се нуждаят от подобна услуга. А днес, най-вече се наемат изключителните – талантите. И ако някой може да купи подобни качества срещу 50 лв., а друг да му ги предостави, аз лично ги поздравявам и двамата 🙂

   1. Напълно съм съгласен с вас, че намирането на работа зависи от много други фактори. В тази статия обаче разглеждам само изготвянето на CV.

    50-те лева не ви гарантират намирането на работа, а само професионалната изработка на CV. Добре направеното CV е необходимо, но не и достатъчно условие за намиране на работа.

    Що се отнася до нуждата от такава услуга, всеки преценява за себе си. Имам доста клиенти, за които, явно, има нужда.

    Но ако смятате, че те не са достатъчно интелигентни – грешите. Човек може да е много добър и опитен лекар, мениджър или счетоводител, но да не е особено добър в маркетинга или в писането на текстове.

    А дори и да е добър, това не пречи да ползва чужди услуги. Аз също ползвам чужди услуги за неща, които мога да свърша и сам. Има много причини за това.

    1. Да потърсиш помощ е винаги индикация за интелект. В този ред на мисли не смятам, че клиентите Ви са ниско интелигентни! Просто исках да уточним в каква степен 50 лева и последвалото ги CV осигуряват работа на някого.
     Благодаря за отговора!
     NB. Смятам, че помощта би била далеч по-стойностна, ако се наблягаше на придобиване на професионални и комуникационни умения за сметка на усилия за създаване на перфектното CV. И по този въпрос вярвам нямаме противоречия!

   2. Според мен, семейното положение е нужно (по закон не ги интересува, както и дали имаш деца, но в реалния живот, даже има случаи, когато не се наемат жени с по две деца), както и хобитата. Те помагат да ти се направи психологически профил. Прилагателните- те не дават толкова оценка, колкото описват способностите на човека, например, общителен, екипност, компетентен. А този който провежда интервюто трябва да прецени, дали самооценката е правилна. Да му създаде психологически профил. А въпросът: Колко очаквате да получавате? – той не е ли самооценка. Задава се с точно такава цел, да се види, кой как се самооценява.

   3. Илияна, ако някой е решил да не наема жени с деца, защо да пишете в CV-то си, че имате деца? За да ви отхвърли по-лесно ли? По-добре, спестете в CV-то си тази информация, идете на интервю, ако ви покани, и направете всичко възможно, за да ви хареса. Когато ви попита, кажете му, че имате деца, но тогава ще му бъде много по-трудно да ви отхвърли.

    Ако му кажете и че децата няма да пречат на работата ви, защото има кой да ги гледа, когато боледуват, съвсем ще го обезоръжите. Но това може да стане само на интервюто, а ако го напишете CV-то си, просто няма да стигнете до интервю.

    Относно самооценката: задачата на интервюиращия е да прецени дали имате нужните умения и квалификация, а не да ви прави психологически профил.

    Относно прилагателните: да, описват човека като „общителен“ и „компетентен“, но какво от това? Всеки пише такива неща в CV-то си, така че това не ви дава никакво предимство пред останалите.

    Предимство ще имате не ако кажете, че сте общителен и компетентен, а ако го докажете. Ако напишете с колко клиента сте общували и какви проблеми пред бизнеса сте разрешили, ще докажете своята общителност и компетентност без изобщо да я „описвате“.

   4. Моето мнение е, че от CV – то може да се извлече много информация която може да е полезна за работодателя. Разнообразната дейност която е вършил всеки един през живота си е определено богат опит, за съжаление работодателите много често не възприемат това положително. Например: работих 2 пъти по 6 месеца на ръководна длъжност в две различни фирми, поради неизпълнено обещание от интервюто сам съм напускал. Следващия работодател, това не го интерисува, но аз съм длъжен да го опиша? Опита положителен или отрицателен си е опит! Бих предпочел човек работил на различни места. Работил съм почти в цяла Западна Европа, нзначиха мен, въпреки честата смяна на компанийте, вместо колеги които са работили само на едно и също място…защо ли?

   5. Да, работодателят извлича информация от CV-то, но я интерпретира по свой начин, обикновено без да се задълбочава много-много. Сам казвате, че краткото присъствие на дадена позиция се тълкува негативно. Затова, по-добре е да направим тълкуването лесно и в наша полза, като отстраним нещата, които не само не са важни, но и могат да се окажат препъни-камък.

    CV-то не е трудова книжка и не сте длъжен да вписвате в него каквото и да било. Ако не включите работа за 6 месеца и после ви питат защо сте я пропуснали, имато много лесен отговор: „не я смятам за важна“. Отговорът е логичен именно защото работата е за кратко.

    Всеки случай е индивидуален и няма общовалидна рецепта, така че понякога може е по-добре да включим такива неща. Но ако тези 2 пъти по 6 месеца бяхте работили не на ръководна длъжност, а като хамалин например, нямаше да има голям смисъл да ги пишете, нали?

    Относно смяната на работните места – това е новата реалност. Времената на доживотната кариера в компанията, в която сте започнали, отминаха. В днешно време, честата смяна на компаниите не е толкова голям проблем. Ето нещо от мен по тази тема:

   6. Честно казано, съм абсолютно несъгласен с това. Логото на ЕС подчертава че CVто е в EU формат, което се налага като стандарт. Ако се наложи като стандарт, този който гледа CVто хич няма и да гледа тези без EU format. ПО-скоро ще си каже „Tози дори не се е потрудил да си направи CVто в EU формат“
    Снимката…много хора ще ви игнорират само защото няма снимка.
    Очевидни и подразбиращи се неща.. АМИ НЯМА ТАКИВА НЕЩА! Работодателя бил на ясно. Ха ха! В днешно време всеки е нещо менидър а кво менаджира не е ясно,
    И изобщо, мисля че автора с лека ръка се изживява като капацитет. Бих го посъветвал да внимава, когато дава съвети

    1. В повечето европейски страни е абсолютно недопустимо поставянето на снимка в CV-то и се приема много лошо и тотална проява на лош вкус 🙂

    2. Така e, Nadinka, благодаря Ви.

     Бат Борко, в този блог давам своите съвети, а Вие имате пълното право да не ги приемате. Както и всеки друг читател.

     Не знамето на ЕС прави CV-то да е в европейски формат, а информацията, която то съдържа и начинът, по който тя е подредена. Също както не емблемата определя продукта, а неговите качества. Този, който чете CV-то няма нужда от знамена и лога, за да определи качествата му.

     CV-тата си бяха в същия формат и преди чиновниците от ЕС да създадат формуляра Europass CV през 2006 г. Освен това, CV-тата в Австралия, Азия, Америка и Африка са в същия формат. На практика няма формат, различен от т.нар. „европейски“. По-скоро има един „световен“ формат и малки различия в отделните страни. Такива различия има дори и в рамките на ЕС. CV-тата във Великобритания са по-различни от тези в Германия, но това не ги прави да не са европейски.

     А формулярът Europass CV е направен, за да помогне на онези, които не знаят как се пише CV. Той не е „стандарт“, нито е задължителен. Той е просто пример за CV. И, забележете: в него няма място за снимка.

     Снимка трябва да имате в LinkedIn, а в CV-то изобщо не е задължителна.

     1. Какво означава вашите съвети и моите съвети? Обективно, смятате ли, че вашите съвети наистина дават по-голям шанс на CVто да бъде забелязано? Аз не мисля. Някой каза за снимката, аз също съм против снимка НО е факт че CV със снимка ще бъде забелязано, а такова без – не. В България е така, така стоят нещата – факт. Не може така да си формулираш собствените схващания като съвети и да кажеш Е ТАКА ПРАВЕТЕ ! Да ама не, защото този, който гледа CVтата няма да сте вие.
      Искате ли един пример? Пускам CV и по съвет на такъв като вас, не пиша Руски като език. На интервюто.. абе вие руски поне малко не знаете ли? Ами знам, ама един умник ме посъветва да го махна. Еми то при нас доста руснаци работят та…

    3. Бат Борко, изготвил съм CV-тата на над 200 човека и те бяха забелязани, независимо от това дали имат снимка или не.

     Споделям неща, които съм научил от опита си, за да може който желае да се възползва. Никой не е задължен да слуша и да изпълнява моите препоръки и съвети. Уважавам мнението Ви, но по този въпрос не съм съгласен с Вас.

     Снимката е абсолютно необходима, ако кандидатствате за фотомодел. Но ако кандидатствате за нещо друго, смятам, че е по-добре да оценяват професионалните Ви качества, а не външният вид и възрастта Ви.

     В България масово изискват снимка, а когато се изисква – трябва да поставите. В другите страни обаче не е така. В англоезичния свят отхвърлят CV-тата със снимка, а не тези без. Все пак, това е интернет и тук пиша за всички българи по света, а не само за тези, които кандидатстват за работа в България.

     Не мога да отговарям за това какво някой Ви е посъветвал, но ето какво аз препоръчвам в статиите си (например тук): предварително проучвайте компаниите, в които кандидатствате. Ако бяхте проучили въпросната компания, щяхте да знаете за руснаците и руския.

Коментирай статията или попитай Ник Джобс:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.