Често ме питат „Как да си намеря работа без връзки?“, на което обикновено отговарям: „Защо пък трябва непременно да е без връзки? Защо да не е с връзки?“ Може би смятате, че ползването на връзки е нещо лошо или пък си мислите, че нямате такива. Нека разгледаме по-подробно тези две представи за нещата.

Лошо ли е да търсите работа с връзки?

Мнозина, като чуят „връзки“, си представят или някой „парашутист“ – протеже на голям началник от върховете на йерархията, или някой роднина на собственика, назначен без да има никакво понятие от работата. Макар да съществуват подобни явления, това е само една представа за нещата, която не показва пълната картина.

Съществуват много други видове връзки. На първо място, „връзка“ означава взаимоотношение. Да имаш познанства и взаимоотношения с други хора е нещо добро, а не лошо. Нека погледнем и от друга страна: възможно ли е някой да е добър професионалист в дадена сфера и никой в тази сфера да не го познава? По-скоро не, макар да са възможни изключения.

В професионалния си живот човек среща много хора, с някои от които създава добри взаимоотношения, понякога приятелски. Тези хора познават както способностите, така и характера ви и, съвсем естествено, биха предпочели да работят с вас, отколкото с човек, когото не познават. Затова, ако ваш познат препоръча да ви назначат във фирмата, в която работи, това не означава, че сте „връзкар“ или „парашутист“, а само, че човекът ви има достатъчно доверие.

Хората се доверяват на своите познати и на техните препоръки. Например, ако ви трябва водопроводчик или електротехник за вкъщи, няма ли първо да помолите познатите си да ви препоръчат човек, когото познават? По същия начин, всеки мениджър, на когото му трябват хора, първо търси свои познати, след което пита приятелите и колегите си за препоръки.

Това са нормални човешки взаимоотношения, а не презряно „връзкарство” и „шуробаджанащина”. Няма нужда да избягваме това или да се оплакваме от факта, че други намират работа с връзки, а напротив – по-добре е да се обърнем към своите колеги, познати и приятели и да разберем как те биха могли да ни помогнат.

Наистина ли нямате никакви връзки?

Ако имате някакъв трудов стаж, би трябвало да имате някакви професионални контакти. Опитайте се да се сетите за всеки, с когото сте работили дори и за кратко. Полезни контакти може да се окажат не само колегите ви, но и бивши началници или пък клиенти на фирмата ви. Ако впрегнете цялата си мрежа от познанства, ще се изненадате на колко много места може да намерите връзки.

За намирането на работа не са необходими някакви „дебели“ връзки. Дори и беглите контакти вършат работа, поради простата причина, че от тях не се изисква много, както ще научите по-долу. От друга страна, схващането че за хората с влиятелни роднини всички врати са отворени е наивна заблуда, която мнозина ползват за да оправдаят пасивността си.

Съчетанието от подходящ професионален профил и познат в даден фирма е напълно достатъчно, за да ви осигури интервю за работа, често без предварителен подбор по документи.

Какъв е смисълът да търсим работа с връзки?

Според информация на ABC News, в САЩ 80% от назначенията са в резултат на това, че служителите препоръчват на работодателя си свои познати. Нещо повече, много американски работодатели предпочитат този начин за намиране на служители и го насърчават. Ако сте имали досег с някоя от американските фирми в у нас, вероятно сте се запознали с нейната програма за кандидатстване чрез препоръки от служители.

Но дори и във фирмите, които нямат такива програми, намирането на работа чрез познати е далеч по-лесно отколкото кандидатстването по обяви. За голяма част от позициите, пращането на CV-та по обяви вече прилича на лотария. Причината за това е, че технологиите направиха кандидатстването изключително лесно – в онлайн платформите то става (буквално) с натискането на един бутон. Това води до огромен брой кандидати за едно и също място и съответно до много малки шансове за успех.

Как да използваме личните си контакти за да намерим работа?

Разбира се, търсенето на работа чрез познати не е толково просто, колкото изглежда. Да информирате всичките си познати, че имате нужда от работа, най-вероятно няма да донесе резултат. Те обикновено не знаят как да помогнат. Вие трябва да измислите как да стане това. За тази цел ви е нужна стратегия.

Такава стратегия съществува, не е сложна, но работи отлично. Доказана е в практиката, много хора са я прилагали успешно (включително и моя милост), а наличието на Facebook и LinkedIn улесняват някои от стъпките. Противно на общата представа за „връзкарството“, основната част от работата по тази стратегия трябва да свършите вие. Ролята на вашите „връзки“ е минимална и именно това прави стратегията работеща.

Хора, които познавате само бегло или с които някой току-що ви е запознал, биха ви помогнали с услуга, която не изисква от тях големи усилия или отговорност. Затова се налага да извършите цялата подготовка сами, а накрая да помолите въпросните „връзки“ да помогнат с нещо малко, което няма да им коства много и което няма опасност да ги злепостави.

И така, ето 5-те основни стъпки за намиране на работа чрез познати:

1. Набележете компании, в които искате да работите

За да намерите работа с връзки, първо набележете фирмите, в които искате да кандидатствате, а връзки в тях ще търсите след това. Направете списък с 10 – 30 компании, в които бихте желали да работите.

Изберете фирми от вашия сектор, в които съществува вашата длъжност. Ако сте в тясна ниша с малък брой компании, започнете с тях, а след това разширете списъка с фирми с от други сфери, в които все пак съществува вашата длъжност.

2. Следете сайтовете на избраните фирми и социалните им профили

Намерете сайтовете на фирмите от списъка и ги запазете в браузъра си. Проверявайте редовно кариерните страници в тези сайтове, за да не пропуснете обява за вашата длъжност.

Следете и страниците с новините, за да сте в течение на развитието и проектите на компанията. Всяко предстоящо откриване на отдел, клон или обект може да означава нови работни места.

Открийте избраните компании в социалните медии и се абонирайте за всичките им страници и профили. Следете за новини и обяви.

3. Направете задълбочено проучване

Направете собствено проучване за всяка от фирмите в списъка – научете подробности за бизнеса и проектите им, за мениджмънта им и т.н. Опитайте се да разберете от кого зависи евентуалното ви назначаване –директор/управител или началник на съответното звено.

Ако сайтът на фирмата и търсенето в Google не помогнат да намерите името на човека, който ви трябва, проверете в LinkedIn. В менюто “search” изберете “people” и “advanced search”. Напишете името на фирмата в полето за месторабота, от падащото меню изберете “current”, за да не ви излизат бивши служители и натиснете “search”. Така ще получите списък с имената и длъжностите на служителите на фирмата.

4. Намерете вътрешен човек във всяка фирма

В същия списък ще намерите и вашия вътрешен човек. Най-отгоре в списъка са имената на хората, които са най-близо до вас – ваши познати или познати на ваши познати. Познатите са отбелязани с “1st”, а техните познати – със “2nd”.

Лесно ще намерите кои са общите ви познати с хората, които не познавате лично – LinkedIn ви показва тази информация. Можете да помолите някого от тях да ви свърже с вътрешния човек.

Когато се свържете с него, искайте 2 неща: имейл адреса на началника, до когото да пратите CV-то си и съгласието на вътрешния човек да го споменете в писмото си. Дори да не се съгласи за второто, първото е достатъчно, за да осъществите стратегията си.

5. Стреляйте в целта

Изпратете до въпросния началник имейл с мотивационно писмо и прикачено CV. Ако вътрешният човек ви е дал съгласието си, споменете името му още в първото изречение на писмото. Така ще предизвикате вниманието на началника, а още по-важното е, че ще дадете разумно обяснение как сте се сдобили с имейл адреса му.

В писмото си използвайте част от наученото при вашето проучване – така ще покажете, че се интересувате от компанията и бизнеса й. Направете същото и за останалите фирми в списъка. Ако в някоя от тях нямате вътрешен човек, нека това не ви спира – пратете писмото си, адресирано до съответния началник отдел.

Ако изпълните тези 5 стъпки и кандидатствате в 10 фирми, ще имате много по-големи шансове да ви наемат, отколкото ако кандидатствате по 100 обяви в jobs.bg. Да намерите работа с връзки е много по-вероятно, отколкото да намерите работа в сайт, в който освен вас търсят още стотици хиляди хора.

 

2 коментара за “Как да намерим работа с връзки”

    1. Благодаря!

      Все пак дори и в България професионалните контакти предлагат повече възможности отколкото шуробаджанащината, така че има надежда 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.