Как да намерим работа с връзки

Как да намерим работа с връзки

Според информация на ABC News, в САЩ 80% от назначените през 2012 г. служители, са намерили работата си чрез личен контакт. Това се дължи както на свития тогава пазар на труда, така и на бума на социалните мрежи, който прави намирането на връзки и създаването на контакти много по-лесно.

Допускам, че в България цифрата не е много по-различна. Не защото сме „настигнали американците“, а защото търсенето на хора и търсенето на работа чрез познанства и контакти е естествено социално явление. Всеки се обръща първо към хората, които познава, когато се нуждае от нещо.

Тук не става дума за „връзкарство” и „шуробаджанащина”, а за нормални човешки взаимоотношения. Хората се доверяват на своите познати и на техните препоръки. Например, ако ви трябва водопроводчик или електротехник за някакъв ремонт вкъщи, няма ли първо да помолите познатите си да ви препоръчат човек, когото познават?

По същия начин, всеки мениджър, на когото му трябват хора, първо търси познати, после пита приятелите и колегите си за препоръки. Това са естествени неща и няма никакъв смисъл да се оплакваме от факта, че други намират работа с връзки. Така е устроен светът и вместо да придаваме негативен смисъл на думата „връзки“, по-добре е да разберем защо съществуват и как да ги използваме.

На първо място, „връзка“ означава взаимоотношение. Да имаш познанства и взаимоотношения с други хора е нещо добро, а не лошо. Нека погледнем и от друга страна – възможно ли е даден човек да е добър професионалист, без никой в неговия бранш да го познава? На теория е възможно, но на практика – по-скоро не. Ако някой е работил в дадена сфера няколко години, все някой от тази сфера би го познавал.

Това означава, че ако имате известен трудов стаж, значи и вие имате своите професионални контакти. Съответно, не ви е необходим „вуйчо владика“, за да потърсите работа чрез връзки. Ако впрегнете цялата си мрежа от познанства и контакти, ще се изненадате на колко много места може да намерите връзки.

Може тези връзки да ви изглеждат слаби, но не са. По-силни не са необходими. Съчетанието от подходящ професионален профил и препоръка от познат е достатъчно силно, за да мотивира даден мениджър да ви назначи. От друга страна, схващането че за хората с влиятелни роднини всички врати са отворени е наивна заблуда, която хората ползват за да оправдаят пасивността си.

Но как точно да използваме обикновените си познанства с хората като връзки за намиране на работа? За тази цел, ще ви е нужна стратегия. Тук ви предлагам най-лесната стратегия за намиране на работа с връзки, която се състои от 5 основни стъпки. Тя не е сложна, но работи отлично.

Тази стратегия не е нито нова, нито уникална, но многократно е доказана в практиката. Има книги по въпроса и много хора са я прилагали успешно (включително и моя милост). Прилагането ѝ днес е доста улеснено от наличието на социалните мрежи и най-вече LinkedIn.

Противно на общата представа за „връзкарството“, основната част от работата по тази стратегия трябва да свършите вие. Ролята на вашите „връзки“ е минимална и именно това прави стратегията работеща.

Хора, които познавате само бегло или с които някой току-що ви е запознал, едва ли биха направили някакви жертви, за да ви помогнат. Затова, начинът да намерите работа с връзки е да извършите цялата подготовка сами, а накрая да помолите въпросните „връзки“ да помогнат с нещо малко, което няма да им коства усилия и което няма опасност да ги злепостави.

И така, ето 5-те основни стъпки на тази стара и изпитана стратегия за намиране на работа:

 

1. Набележете компании, в които искате да работите

За да намерите работа с връзки, първо набележете фирмите, в които искате да кандидатствате, а връзки в тях ще търсите след това. Направете списък с 10 – 30 компании, в които бихте желали да работите.

Изберете фирми от вашия сектор, в които съществува вашата длъжност. Ако сте в тясна ниша с малък брой компании, започнете с тях, а след това разширете списъка с фирми с от други сфери, в които все пак съществува вашата длъжност.

 

2. Следете сайтовете и социалните профили на избраните фирми

Намерете сайтовете на фирмите от списъка и ги запазете в браузъра си. Проверявайте редовно кариерните страници в тези сайтове, за да не пропуснете обява за вашата длъжност.

Следете и страниците с новините, за да сте в течение на развитието и проектите на компанията. Всяко предстоящо откриване на отдел, клон или обект може да означава нови работни места.

Открийте избраните компании в социалните медии и се абонирайте за всичките им страници и профили. Следете за новини и обяви.

 

3. Направете задълбочено проучване

Направете собствено проучване за всяка от фирмите в списъка – научете подробности за бизнеса и проектите им, за мениджмънта им и т.н. Опитайте се да разберете от кого зависи евентуалното ви назначаване –директор/управител или началник на съответното звено.

Ако сайтът на фирмата и търсенето в Google не помогнат да намерите името на човека, който ви трябва, проверете в LinkedIn. В менюто “search” изберете “people” и “advanced search”. Напишете името на фирмата в полето за месторабота, от падащото меню изберете “current”, за да не ви излизат бивши служители и натиснете “search”. Така ще получите списък с имената и длъжностите на служителите на фирмата.

 

4. Намерете вътрешен човек във всяка фирма

В същия списък ще намерите и вашия вътрешен човек. Най-отгоре в списъка са имената на хората, които са най-близо до вас – ваши познати или познати на ваши познати. Познатите са отбелязани с “1st”, а техните познати – със “2nd”.

Лесно ще намерите кои са общите ви познати с хората, които не познавате лично – LinkedIn ви показва тази информация. Можете да помолите някого от тях да ви свърже с вътрешния човек.

Когато се свържете с него, искайте 2 неща: имейл адреса на началника, до когото да пратите CV-то си и съгласието на вътрешния човек да го споменете в писмото си. Дори да не се съгласи за второто, първото е достатъчно, за да осъществите стратегията си.

 

5. Стреляйте в целта

Изпратете до въпросния началник имейл с мотивационно писмо и прикачено CV. Ако вътрешният човек ви е дал съгласието си, споменете името му още в първото изречение на писмото. Така ще предизвикате вниманието на началника, а още по-важното е, че ще дадете разумно обяснение как сте се сдобили с имейл адреса му.

В писмото си използвайте част от наученото при вашето проучване – така ще покажете, че се интересувате от компанията и бизнеса й. Направете същото и за останалите фирми в списъка. Ако в някоя от тях нямате вътрешен човек, нека това не ви спира – пратете писмото си, адресирано до съответния началник отдел.

Ако изпълните тези 5 стъпки и кандидатствате в 10 фирми, ще имате много по-големи шансове да ви наемат, отколкото ако кандидатствате по 100 обяви в jobs.bg. Да намерите работа с връзки е много по-вероятно, отколкото да намерите работа в сайт, в който освен вас търсят още стотици хиляди хора.

 
Снимка: Pixabay

 

2 thoughts on “Как да намерим работа с връзки”

 1. Мария

  Да в България май всичко опира до шуробаджанащината! Много интересна статия.

  1. Никола Цокев

   Благодаря!

   Все пак дори и в България професионалните контакти предлагат повече възможности отколкото шуробаджанащината, така че има надежда 🙂

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *