Боравенето с електронната поща е толкова лесно, че го правим механично, без да се замисляме. Това води до различни грешки – от печатни и правописни до неподходящ тон на комуникацията.

За да бъде безупречно вашето кандидатсване по имейл, трябва да отделите нужното време и внимание и да приведете в професионален вид както конкретното съобщение, така и общият изглед на електронната си поща.

Ето някои основни правила и препоръки, които ще ви помогнат да избегнете допускането на нелепи грешки, когато кандидатствате за работа:

1. Винаги изписвайте имената си правилно

Много хора не обръщат внимание на детайлите, когато създават имейл профил, и въвеждат имената си с малки букви или с неправилна транслителация. След това, така изписаните имена излизат най-отгоре във всяко изпратено съобщение. Какво би си помислил получателят за кандидата, изпратил CV-то си като „иван иванов“?

Уверете се, че в настройките на имейл профила си сте задали как името и фамилията ви да се изписват правилно. Не оставяйте полетата за имената празни, защото имейлът ви ще стане нечетлив и няма да изглежда професионално.

Не забравяйте да проверете дали имената ви започват с главни букви. Изобщо, винаги пишете имената си започвайки с главни букви, независимо какво попълвате. Създайте си навик да се отнасяте с уважение към себе си.

Навсякъде изписвайте имената си по един и същи начин: в CV-то, в имейл профила, в имейл адреса си, в социалните мрежи и т.н. Не е задължително това изписване непременно да е същото като в личната ви карта. Нещо повече, ако живеете и кандидатствате в чужбина, спокойно може да „преведете” името си (например Михаил – Michael).

Изписвайте имената си на латиница, а не на „шльокавица”. Не знаете кога ще се наложи да комуникирате с чужденци. Възможно е в компанията, в която кандидатствате да има чужденци. Възможно е и получателят на вашия имейл да го препрати на някой от тях.

Уверете се, че изписвате името си по начин, разбираем и за чужденците. Никой от тях няма да прочете правилно името ви, ако сте го изписали като Qvor, Petyr, 4avdar и т.н.

Дори и в България, писането на „шльокавица” изглежда непрофесионално и се счита за неуважение към четящия.

Специално за дамите: използвайте едни и същи имена, когато кандидатствате за работа. Веднъж получих имейл от една дама, в който тя беше успяла да използва 3 различни имена! Ясно е, че едното име е моминско, другото – по съпруг, а третото вероятно е бащиното й име, но в крайна сметка не мога да знам нито кое е актуалното име, нито как да се обръщам към въпросната дама.

Дайте на човека отсреща едно име и една фамилия, за да може да ви запомни.

2. Кандидатствайте от подходящ email адрес

Email адресът, от който изпращате писмото си, когато кандидатствате за работа, трябва да изглежда професионално, за да приемат насериозно кандидатурата ви. Професионалният имейл адрес се състои от името и фамилията ви или от инициали и фамилията ви и не съдържа нищо друго.

Не използвайте прякори, умалителни имена, цифри, думи или каквото и да е друго нещо, освен името или негово съкращение и фамилията ви. Допустими символи са “.” и “_”.

Внимавайте какъв домейн ползвате – ако имейл адресът ви завършва на „.com” ще изглежда нормално навсякъде, но ако кандидатствате при български работодател от адрес в yahoo.co.uk или mail.ru например, рискувате да си помислят, че живеете в чужбина и да не ви потърсят само по тази причина.

По същия начин, ако живеете в друга държава и кандидатствате за работа от email адрес, завършващ на „.bg”, ще изглежда, че пишете от България. Това, че в CV-то си сте написали точния адрес, на който живеете не ви помага, ако писмото ви отиде в кошчето преди изобщо да отворят прикачения файл със CV-то.

3. Задължително добавяйте тема (subject) на email съобщенията си

Когато кандидатствате за работа онлайн, задължително сложете тема (subject) на имейла. Освен, че бизнес етикетът го изисква, така е по-вероятно да привлечете вниманието на получателя. Също така, липсата на тема (subject) може да задейства спам филтъра на получателя и писмото ви да отиде в кошчето без той да го прочете.

Когато кандидатствате по обява, за тема напишете нещо свързано със самата обява. Ако е посочен референтен номер/код за позицията, тук е мястото да го сложите. Така ще улесните получателя, а и ще избегнете дългото и отегчително „пиша Ви по повод обявата за позиция референтен номер …”.

При кандидатстване за работа без обява, за тема на имейла може да напишете длъжността или нещо свързано с нея. Старайте се вашето онлайн кандидатстване за работа да изглежда и звучи като бизнес кореспонденция, а не като спам.

4. Текстът на email-а е вашето мотивационно писмо

Основният текст на имейла (body text) всъщност трябва да представлява вашето мотивационно писмо (cover letter). При кандидатстване за работа онлайн не пращайте писмото си като прикачен файл – единственият прикачен файл трябва да е вашето CV.

То от своя страна е най-добре да бъде в Pdf формат, за да може да се отваря от всякакви устройства, включително и от смартфон. Ако хората от HR отдела харесат кандидатурата ви, те ще изпратят вашето CV на мениджъра, под чието ръководство е длъжността ви. Много мениджъри обичат да ползват служебните си смартфони и да четат имейла си докато са извън офиса.

За текста на писмото използвайте стандартния шрифт на имейл клиента си. Започнете с обръщение, оставете празен ред, напишете текста, разделен на параграфи с по един празен ред между тях (всеки параграф да се състои от 1 или 2 изречения) и накрая завършете с „С уважение,” празен ред и името (визитката) ви.

В сайтовете за работа, както и в сайтовете на някои работодатели, има специална форма за кандидатстване онлайн. Тази форма обикновено съдържа и поле „текст“ или нещо подобно. Когато кандидатствате чрез такава форма, поставете текста на мотивационното си писмо в това поле. Работодателят ще получи вашата кандидатура във вид на имейл.

5. Направете си email подпис (визитка)

Повечето имейл клиенти и услуги дават възможност да си направите имейл подпис (email signature), който автоматично се поставя във всяко ваше съобщение. Този email подпис представлява по-скоро нещо като визитка и съдържа вашето име и фамилия плюс данни за контакт. Ето например как изглежда моят имейл подпис:

Имейл подпис тип „визитка“

Направете си такава визитка (подпис) за имейла, с който кандидатствате за работа. В нея сложете не само името и телефона си, но и линк към профила си в LinkedIn. Ако все още нямате такъв, вижте кои са 3-те основни причини да използвате LinkedIn за търсене на работа, както и как да си направите професионален профил в LinkedIn.

Можете да добавите линкове и към профилите си в други социални мрежи, стига да ги поддържате чисти от неща, които работодателят не трябва да вижда. Това е особено полезно в случай, че в работата си собственоръчно правите нещо, което може да бъде снимано или показано по друг начин. Тогава можете да използвате профила си в Pinterest например за да покажете своето портфолио, когато кандидатствате онлайн.

Снимка: Georgi Varzonovtsev, CC

 

8 коментара за “5 правила за кандидатстване за работа по email”

 1. А платформите като джобс.бг където имейлът се изпраща директно от някакъв скрипт през сайта и не можеш да си оформиш горепосочените реквизити?

  1. В Jobs.bg след като натиснете бутона „Кандидатствай по тази обява“, се показва едно поле „Съобщение (email) до компанията“ – поставете текста на мотивационното си писмо в него.

   В останалите платформи също има подобни полета, които изпълняват функцията на имейл. В някои от тях можете да добавите заглавие (тема, subject), а в други – само текст. Просто използвайте това, което платформата предлага.

   Има обаче и един по-добър начин. Често компаниите публикуват обявите си не само в Jobs.bg, но и в собствените си сайтове. Затова, ако харесате обява в „джобса“, отидете в сайта на компанията и потърсете същата обява в раздел „Кариери“. Кандидатствайте по указания в нея начин и ще увеличите шансовете си.

   Логично е работодателят да предпочете кандидатите, които се интересуват конкретно от неговата компания пред онези, които просто отговарят на обявите в „джобса“. Затова е възможно HR-служителите да обърнат повече внимание на кандидатура, получена по този начин. Като прибавим и факта, че тези кандидатури са значително по-малко на брой, шансовете да бъдете забелязан стават по-големи.

   Допълнително предимство на този подход е това, че в сайтовете си компаниите най-често дават имейл адрес за кандидатстване, така че ще имате възможност да оформите имейла си добре, в съответствие с горните препоръки.

 2. Накратко – студентът не може да кандидатства за специална стипендия с курсова работа, с дипломна работа или с разработка, която е задължен да направи по даден учебен предмет или дисциплина, както и с такава, която вече е финансирана по друга линия.

Коментирай статията или попитай Ник Джобс:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.