Колко трябва да е кратко CV-то ви?

CV-то трябва да е кратко

Сигурно сте чели всякакви аргументи „за” и „против” дълго или кратко CV. Ето още няколко и от мен.

Дължината на CV-то не се измерва в страници

Когато ме питат колко страници трябва да е CV-то, обикновено отговарям: „колкото излезе”. Стремежът към максимално кратко CV не бива да е самоцел, но това не означава и да се впуснете в обширни описания на отговорностите ви или на извършваната от вас работа.

Разбира се, трябва да опишете какво сте правили в последната си месторабота, но отделете само най-съществените неща и ги избройте в няколко точки (булети). За предходните длъжности намалете броя на булетите, а позициите, които не са по специалността ви може и да не описвате.

Колко страници трябва да е CV-то?

Според мен, този въпрос е подвеждащ и няма еднозначен отговор. Дължината на CV-то все пак зависи и от „дължината“ на професионалния ви опит.

Ако наскоро сте завършили образованието си или сте работили само на 1-2 места, от вас ще очакват по-кратко CV, но ако сте опитен кадър, с над 10 години стаж, се предполага да имате по-дълго CV.

Ето защо, колко страници да е CV-то не е първият въпрос, който трябва да зададем. За да получим верните отговори, трябва да зададем верните въпроси.

Как да определим подходящата дължина на CV-то си?

Оптималната дължина на CV-то ще определите като направите всеки отделен негов елемент (месторабота, ВУЗ и т.н.) максимално кратък, а след това съберете всички елементи.

Например, ако имате една образователна степен и сте работили на 3 места, това са 4 елемента и съответно ще можете да ги поберете на една страница.

Но ако имате бакалавърска и магистърска степени по различни специалности, плюс следдипломна квалификация и сте работили на 6 места, вашето CV ще има 9 елемента, което ще го направи близо 2 страници.

Разбира се, ако имате много малък или никакъв стаж, ще трябва да добавите някои елементи и да разширите  съществуващите. Ако пък стажът ви е прекалено голям, ще се наложи да посъкратите описанието на предходните си длъжности и дори да пропуснете по-старите и по-маловажните от тях.

Защо ви трябва кратко CV?

Никой не обича да си губи времето с неща, които не го интересуват. Работодателите са достатъчно заети с бизнеса си, за да не желаят да знаят всички детайли за вас и обикновено пет пари не дават какви са хобитата и интересите ви.

Въпреки това, мнозинството от кандидатите за работа пълнят автобиографиите си с несъществена информация, която не засяга работодателите и ги отегчава.

Многото информация размива посланието, защото принуждава четящия да анализира CV-то ви и сам да отделя важното от маловажното, вместо вие да сте направили това предварително и да му го поднесете на тепсия.

Обикновено, когато търсите работа, вие се борите да спечелите работодателя, а не той – вас. Затова, постарайте се CV-то ви да е направено така, че да привлече вниманието му, а не така, че да го отегчи.

Не разчитайте, че някой ще си направи труда изобщо да прочете някакъв дълъг „ферман“, камо ли пък да се задълбочава в него и да търси вашите преимущества.

По-добре улеснявайте работодателите и им давайте само същественото в едно стегнато, кратко CV. Формулирането и изтъкването на вашите преимущества е ваша работа, а не на работодателя.

Защо не ви трябва прекалено кратко CV?

Никой не обича да чете гъст и аморфен текст, без бели полета и без разстояния между редовете. Това уморява очите и ума, затова такъв текст трудно задържа вниманието.

Ако не успеете да задържите вниманието на работодателя, той няма да прочете за вашите постижения, качества и заслуги и ще отхвърли кандидатурата ви незаслужено.

За да избегнете това, оставяйте бели полета между отделните секции и използвайте изреждане с „тирета“ или т.нар. „булети“. Може да не постигнете съвсем кратко CV, но пък така то ще е много по-лесно за четене и запомняне и ще е оптимизирано за бързо намиране на нужната информация.

Снимка: Nick Youngson | CC BY-SA 3.0 | ImageCreator

Коментирай статията или попитай Ник Джобс:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.