Макар че някои експерти побързаха да обявят CV-то за отживелица, то все още заема важно място в процеса на кандидатстване за работа. Бумът на социалните мрежи е факт, но профилът в LinkedIn не е точно онлайн CV. Неговият характер е доста по-различен, така че не бива да „отписваме“ доброто старо CV.

LinkedIn и CV са два инструмента за постигане на различни цели и затова единият не може да замести другия. Наистина, профилът в LinkedIn вече е абсолютно задължителен за всеки професионалист, но той играе напълно нова роля, която CV-то никога не е имало.

Ето и какви са основните разлики между профила в LinkedIn и CV-то:

Динамика

CV-то е статично – работодателят получава един екземпляр и толкова. Профилът ви в LinkedIn е динамичен – там може да се види активността ви, историята на действията ви, реакциите ви и много други неща, които CV-то няма как да покаже.

Приложение

Когато пращате CV, вие сте активната страна и целите да впечатлите работодателя, за да ви покани на интервю. Когато търсите работа пращате CV, а когато не търсите – не. Профилът в LinkedIn е виден за всеки, независимо дали търсите работа или не.

Това дава възможност на работодателите или HR агенциите да сами да ви открият, когато имат нужда от човек с вашата квалификация и да ви отправят предложение. Когато изпратите CV-то си пък, почти сигурно е, че ще намерят LinkedIn профила ви и ще го разгледат. Улеснете ги като сложите в CV-то си линк към LinkedIn профила си.

LinkedIn vs. CV, LinkedIn, CV

Обхват

CV-то съдържа най-вече историята на професионалната ви дейност и образованието ви, докато LinkedIn обхваща и хората, които познавате и (още по-важно) които ви познават,  препоръки от тези хора за вас и за уменията ви (endorsements), мненията и коментарите, които споделяте, тезите, които застъпвате и много други неща.

По този начин LinkedIn създава по-пълна картина за вас, но пък CV-то може да покаже конкретни постижения с цифри и факти, чието публично споделяне не би било добра идея.

Аудитория

Докато CV-то е вашата презентация пред конкретен работодател, профилът в LinkedIn е предназначен за по-широка аудитория. Образно казано, CV-то е като разговор на 4 очи (само вие и работодателя), а профилът в LinkedIn е трибуна за групови и обществени дискусии.

Нещата, които споделяте в LinkedIn стават и остават публично достояние, докато информацията от CV-то дори и недобросъвестно да не се третира по възможно най-конфиденциалния начин, на практика никога не става публична.

Поради тази причина, в LinkedIn не е удачно да навлизате в детайли, които са характерни за CV-то. Също така, в CV-то е желателно по-фокусирано послание, което пък не би било подходящо за по-широката аудитория в LinkedIn.

Предназначение

Профилът в LinkedIn не е предназначен да „продава” и затова хвалбите в него са още по-неуместни отколкото в CV-то, което все пак има функции, донякъде присъщи на рекламата. В LinkedIn се предполага по-скоро да се държите естествено, докато в CV-то трябва и да изтъквате постиженията си.

Не забравяйте, че профилът в LinkedIn съществува и във времето, в което сте на работа. Едва ли началникът ви ще хареса напомпаните клишета, които търсещите работа обикновено пишат за себе си. Вижте кои са най-изтърканите думи в LinkedIn, както и 4-те най-важни причини да ги изхвърлите от профила си.

Да напишете в LinkedIn профила си, че сте „мотивиран”, „креативен” и т.н. е същото като да напишете в данните си във Facebook, че сте „забавен”, „остроумен” и „чаровен”. Някак си по-логично ми се струва да покажете това чрез постовете и коментарите си, отколкото да го твърдите на думи.

Изразни средства

Това може би е най-съществената разлика. CV-то съдържа само думи, най-много да има и снимка. LinkedIn като социална мрежа съдържа и връзките ви, групите по интереси, в които членувате, експертите, от чието мнение се влияете, тезите, които споделяте, препоръките на хората, които ви познават и т.н.

CV-то позволява да съдят за вас само по това, което сами казвате за себе си, а LinkedIn позволява да съдят за вас по поведението ви, по мненията и коментарите ви, по интересите ви, по контактите ви и т.н. На практика, в LinkedIn създавате имиджа си по-скоро чрез демонстрация на качествата си, а в CV-то – чрез описание на постиженията си.

Какво следва

Не бъркайте LinkedIn със CV – разликите са повече от приликите. Това са различни инструменти за различни цели. Вече не може нито без едното, нито без другото. Нека информацията в LinkedIn е малко по-обща – опишете работата си така, че да ви разберат и хората с други професии.

В CV-то конкретизирайте колкото може повече. Добавяйте количествено измерение на дейностите и постиженията си. Дори работата ви да е само да вдигате телефона, напишете колко пъти на ден вършите това. Не описвайте всичко, което правите, а дайте само няколко акцента и ги подкрепете с цифри.

Бъдете активни в LinkedIn: споделяйте статии, участвайте в групи, коментирайте, изразявайте мнение, отговаряйте на въпроси, следете авторитетите в бранша си. С всичко това изграждате професионалната си репутация.

Работодателите назначават не заради това, което сте, защото никой не ви познава дотолкова, а заради това, което сте показали, т.е. заради вашата репутация.

Снимка: Nick Youngson | CC BY-SA 3.0 | ImageCreator

 

1 коментар за “Защо LinkedIn профилът не е CV”

  1. Pingback: Какво да включите в биографията си в LinkedIn и какво - не

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.