6 начина да потърсите работа извън обявите

Търсене на работа извън обявите

Има много начини за търсене на работа, но като че ли вече не ни се занимава тях. Използваме само най-лесния начин – Jobs.bg и другите сайтове за работа. Вече много трудно можете да накарате някого да потърси работа като отиде на място, например.

Проблемът е, че вече всеки търси работа в сайтовете с обяви, а това силно увеличава конкуренцията и драстично намалява шансовете. Например, едва 18% от назначените през 2012 г. американци са намерили работата си чрез сайтове за обяви, показва проучване за начините за намиране на кадри.

Повече подробности по въпроса защо търсенето на работа в сайтовете с обяви не носи очакваните резултати, можете да прочетете в статията 5 причини да не разчитате на обявите за работа.

И така, ако дълго време не намирате работа чрез сайтовете за обяви, не се отчайвайте – не сте единствени. За щастие, има и други начини за търсене на работа. Тук представям шест от тях:

#1. Чрез професионални връзки и контакти

Най-много хора намират работа именно по този начин. Не става въпрос за т. нар. „шуробаджанащина” и „връзкарство”, а за нормалните професионални връзки и познанства, които всеки от нас създава, работейки с други хора.

Съвсем нормално е, когато имаме нужда от помощ, да се обръщаме към близките и познатите си. Също така е нормално да използваме професионалните си контакти, за взаимопомощ в професионалната област. Това включва и помощта за намиране на работа.

Назначаването на човек, който не заслужава позицията, само заради някаква близост с някой висшестоящ, наистина е лошо. Но пък няма нищо лошо в това шефът да назначи кадърен и компетентен човек, когото познава или който му е препоръчан от колега.

Затова, не се притеснявайте да използвате връзки и контакти в търсенето на работа, стига да сте компетентни за съответната длъжност.

#2. Чрез фирмените сайтове на работодателите

Много обяви се публикуват единствено на сайтовете на работодателите, обикновено в страница „Кариери” или нещо подобно. През 2012 г. в САЩ повече хора са намерили работата си чрез тези страници, отколкото чрез сайтовете за работа.

Обявите в кариерните страници на работодателите достигат до много по-малко хора, отколкото тези в специализираните сайтове за работа и затова конкуренцията при тях е значително по-малка (поне като количество).

Набележете си няколко компании, в които искате да работите и добавете кариерните им страници към отметките в интернет браузъра си. Преглеждайте ги всяка седмица. Проверете дали тези компании имат страници в LinkedIn и акаунти в Twitter и се абонирайте за тях, защото HR-ите често споделят обявите и там.

#3. Чрез LinkedIn

LinkedIn неслучайно е #1 в света социална мрежа за професионални контакти – тя е разработена специално за тази цел и затова предлага много възможности за търсене на работа.

В раздела „Jobs”, достъпен чрез главното меню на сайта, LinkedIn ви показва обяви, подбрани според професията и образованието ви, както и значителен брой обяви от компании, в които работят хора от вашата мрежа от контакти. Този раздел можете да ползвате на смартфона си, чрез мобилното приложение на LinkedIn.

Секция „Jobs” има и всяка от групите в LinkedIn. Присъединете се към групи от вашата професионална област и в тях следете както тази секция, така и дискусиите, защото това е любимото място на HR-и и работодатели да съобщават, че търсят хора.

Фирмените страници в LinkedIn обикновено имат секция „Careers”. Някои работодатели не я използват, но други я обновяват редовно, така че не пренебрегвайте тази възможност и ги проверявайте често.

#4. Чрез изграждане на онлайн репутация

Освен, че над 90% от работодателите използват социалните мрежи за намиране на кандидати, вече има и агенции, които се занимават само със social recruiting *.

Затова, направете профила си в LinkedIn завършен на 100% според индикатора на сайта. Това е едно от условията, за да може профилът да се класира по-напред в резултатите от търсенето. Второто условие е профилът да е оптимизиран за търсене по ключови думи.

За целта, включете ключовите думи, описващи професията ви във всички важни елементи на профила: в т.нар. „headline”, в т.нар. „summary”, в описанието на длъжностите и образованието си и всяка допълнителна секция, която добавине към профила си. Подберете от списъка с умения такива, които съдържат въпросните ключови думи.

#5. Чрез проучване и анализ

Ако следите развитието на компаниите от вашия бранш или на тези, които сте си набелязали, можете да изпреварите събитията и да кандидатствате преди да бъдат публикувани обявите за работа. Така няма да имате никаква конкуренция, а и ще направите добро впечатление с факта, че сте досетили кога бизнесът ще има нужда от човек като вас.

Всяка смяна на собствеността, разширяване на дейността, откриване на нови обекти и други подобни събития означават, че ще се наемат нови хора. Дори новият собственик да съкрати част от служителите, възможно е да търси други, защото стратегията му със сигурност се различава от досегашната и вероятно ще развива дейност в нови направления.

Следете новините и събитията около интересуващите ви работодатели и намерете точния момент да изпратите кандидатурата си. Проучвайки дадена фирма, научете и кой ръководи отдела, в който евентуално ще постъпите и пишете направо до него, а не до отдел „Човешки ресурси”.

#6. От врата на врата

Това е най-старият метод за търсене на работа, който съществува откакто свят светува, но в същото време е и най-изпитан и работи безотказно. Преди изобретяването на печатната машина през 15-ти век, не е имало нито вестници, нито обяви, но хората пак са си намирали работа. Ползвали са именно този метод – ходели са от врата на врата.

И в днешно време, ако човек тръгне да търси работа от врата на врата, все някъде ще намери. Всъщност, много хора и сега намират работата си по този начин. Ако сте изчерпали всички други възможности или просто спешно ви трябва нова работа, значи е време за този метод.

В този случай също ще ви трябва списък с набелязани фирми. Може първо да изпратите CV и мотивационно писмо до всяка от тях по email. Може и така да постигнете резултат. Но ако отидете на крака във всеки офис и оставите CV-то и мотивационното си писмо на секретарката (в големите институции – в деловодството), това ще направи много силно впечатление.

В заключение

Сайтовете за работа са изключително удобни и ако намерите своята работа в някой от тях, това ще е чудесно. За съжаление обаче, нещата не винаги стават толкова лесно, така че може да се наложи да вложите повече време и усилия в търсенето на работа.

Добрата вест е, че има и други начини човек да намери работа – изброих ви цели шест. Може да ги прилагате поотделно или в комбинация. Но има и уловка – нито един от тях няма да сработи, ако не знаете каква работа търсите.

Надявам се все пак тези препоръки да ви улеснят в намирането на работа или поне да ви помогнат да разширите кръгозора си. Ако имате още идеи за търсене на работа извън обявите или имате въпроси по темата, пишете в секцията за коментари  по-долу.

* Social Recruiting – набиране на кадри чрез социалните мрежи

Снимка: Pixabay

 

1 thought on “6 начина да потърсите работа извън обявите”

Коментирай статията или попитай Ник Джобс:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.