6 начина да потърсите работа извън обявите

[siteorigin_widget class=“SiteOrigin_Widget_Image_Widget“][/siteorigin_widget]

Има много начини за търсене на работа, но като че ли вече не ни се занимава тях. Използваме само най-лесния начин – Jobs.bg и другите сайтове за работа. Вече много трудно можете да накарате някого да потърси работа като отиде на място, например.

Проблемът е, че вече всеки търси работа в сайтовете с обяви, а това силно увеличава конкуренцията и драстично намалява шансовете. Например, едва 18% от назначените през 2012 г. американци са намерили работата си чрез сайтове за обяви, показва проучване за начините за намиране на кадри.

Повече подробности по въпроса защо търсенето на работа в сайтовете с обяви не носи очакваните резултати, можете да прочетете в статията 5 причини да не разчитате на обявите за работа.

И така, ако дълго време не намирате работа чрез сайтовете за обяви, не се отчайвайте – не сте единствени. За щастие, има и други начини за търсене на работа. Тук представям шест от тях:

#1. Чрез професионални връзки и контакти

Най-много хора намират работа именно по този начин. Не става въпрос за т. нар. „шуробаджанащина” и „връзкарство”, а за нормалните професионални връзки и познанства, които всеки от нас създава, работейки с други хора.

Съвсем нормално е, когато имаме нужда от помощ, да се обръщаме към близките и познатите си. Също така е нормално да използваме професионалните си контакти, за взаимопомощ в професионалната област. Това включва и помощта за намиране на работа.

Назначаването на човек, който не заслужава позицията, само заради някаква близост с някой висшестоящ, наистина е лошо. Но пък няма нищо лошо в това шефът да назначи кадърен и компетентен човек, когото познава или който му е препоръчан от колега.

Затова, не се притеснявайте да използвате връзки и контакти в търсенето на работа, стига да сте компетентни за съответната длъжност.

#2. Чрез фирмените сайтове на работодателите

Много обяви се публикуват единствено на сайтовете на работодателите, обикновено в страница „Кариери” или нещо подобно. През 2012 г. в САЩ повече хора са намерили работата си чрез тези страници, отколкото чрез сайтовете за работа.

Обявите в кариерните страници на работодателите достигат до много по-малко хора, отколкото тези в специализираните сайтове за работа и затова конкуренцията при тях е значително по-малка (поне като количество).

Набележете си няколко компании, в които искате да работите и добавете кариерните им страници към отметките в интернет браузъра си. Преглеждайте ги всяка седмица. Проверете дали тези компании имат страници в LinkedIn и акаунти в Twitter и се абонирайте за тях, защото HR-ите често споделят обявите и там.

#3. Чрез LinkedIn

LinkedIn неслучайно е #1 в света социална мрежа за професионални контакти – тя е разработена специално за тази цел и затова предлага много възможности за търсене на работа.

В раздела „Jobs”, достъпен чрез главното меню на сайта, LinkedIn ви показва обяви, подбрани според професията и образованието ви, както и значителен брой обяви от компании, в които работят хора от вашата мрежа от контакти. Този раздел можете да ползвате на смартфона си, чрез мобилното приложение на LinkedIn.

Секция „Jobs” има и всяка от групите в LinkedIn. Присъединете се към групи от вашата професионална област и в тях следете както тази секция, така и дискусиите, защото това е любимото място на HR-и и работодатели да съобщават, че търсят хора.

Фирмените страници в LinkedIn обикновено имат секция „Careers”. Някои работодатели не я използват, но други я обновяват редовно, така че не пренебрегвайте тази възможност и ги проверявайте често.

#4. Чрез изграждане на онлайн репутация

Освен, че над 90% от работодателите използват социалните мрежи за намиране на кандидати, вече има и агенции, които се занимават само със social recruiting *.

Затова, направете профила си в LinkedIn завършен на 100% според индикатора на сайта. Това е едно от условията, за да може профилът да се класира по-напред в резултатите от търсенето. Второто условие е профилът да е оптимизиран за търсене по ключови думи.

За целта, включете ключовите думи, описващи професията ви във всички важни елементи на профила: в т.нар. „headline”, в т.нар. „summary”, в описанието на длъжностите и образованието си и всяка допълнителна секция, която добавине към профила си. Подберете от списъка с умения такива, които съдържат въпросните ключови думи.

#5. Чрез проучване и анализ

Ако следите развитието на компаниите от вашия бранш или на тези, които сте си набелязали, можете да изпреварите събитията и да кандидатствате преди да бъдат публикувани обявите за работа. Така няма да имате никаква конкуренция, а и ще направите добро впечатление с факта, че сте досетили кога бизнесът ще има нужда от човек като вас.

Всяка смяна на собствеността, разширяване на дейността, откриване на нови обекти и други подобни събития означават, че ще се наемат нови хора. Дори новият собственик да съкрати част от служителите, възможно е да търси други, защото стратегията му със сигурност се различава от досегашната и вероятно ще развива дейност в нови направления.

Следете новините и събитията около интересуващите ви работодатели и намерете точния момент да изпратите кандидатурата си. Проучвайки дадена фирма, научете и кой ръководи отдела, в който евентуално ще постъпите и пишете направо до него, а не до отдел „Човешки ресурси”.

#6. От врата на врата

Това е най-старият метод за търсене на работа, който съществува откакто свят светува, но в същото време е и най-изпитан и работи безотказно. Преди изобретяването на печатната машина през 15-ти век, не е имало нито вестници, нито обяви, но хората пак са си намирали работа. Ползвали са именно този метод – ходели са от врата на врата.

И в днешно време, ако човек тръгне да търси работа от врата на врата, все някъде ще намери. Всъщност, много хора и сега намират работата си по този начин. Ако сте изчерпали всички други възможности или просто спешно ви трябва нова работа, значи е време за този метод.

В този случай също ще ви трябва списък с набелязани фирми. Може първо да изпратите CV и мотивационно писмо до всяка от тях по email. Може и така да постигнете резултат. Но ако отидете на крака във всеки офис и оставите CV-то и мотивационното си писмо на секретарката (в големите институции – в деловодството), това ще направи много силно впечатление.

В заключение

Сайтовете за работа са изключително удобни и ако намерите своята работа в някой от тях, това ще е чудесно. За съжаление обаче, нещата не винаги стават толкова лесно, така че може да се наложи да вложите повече време и усилия в търсенето на работа.

Добрата вест е, че има и други начини човек да намери работа – изброих ви цели шест. Може да ги прилагате поотделно или в комбинация. Но има и уловка – нито един от тях няма да сработи, ако не знаете каква работа търсите.

Надявам се все пак тези препоръки да ви улеснят в намирането на работа или поне да ви помогнат да разширите кръгозора си. Ако имате още идеи за търсене на работа извън обявите или имате въпроси по темата, пишете в секцията за коментари  по-долу.

* Social Recruiting – набиране на кадри чрез социалните мрежи

Снимка: Pixabay, CC

[chimpy_lite_form]

[starbox]

1 thought on “6 начина да потърсите работа извън обявите”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *