В днешно време всеки, който търси работа, трябва да има професионален профил в LinkedIn – социална медия №1 за бизнес и професионални контакти, с над 800 хиляди потребители в България и над 700 милиона – в целия свят*.

Присъствайки в LinkedIn ставате откриваем за HR-и и работодатели, търсещи подходящи кандидати за свободните си позиции, а също така и за такива, на които сте изпратили CV-то си и са решили да получат допълнителна информация за вас.

За да изградите завършен, смислен и ефективен профил в LinkedIn следвайте тези 8 стъпки:

1. Сложете актуална снимка

Сложете снимка, а не картинка, колаж или лого. На снимката трябва да сте вие, а не някоя филмова или футболна звезда. Добре е да сте само вие – без гаджето, съпруга, бебето или домашния любимец.

Снимката трябва да е цветна, да не е от преди 10 години и да ви показва в достатъчно едър план, за да могат да ви разпознаят. Трябва да сте облечени и да не сте на плажа. Тениска и/или анцуг няма да подобрят имиджа ви, затова трябва да сте с облекло, подходящо за ходене на работа.

Не бива да сте с шапка, тъмни очила или друга дегизировка. В ръцете и устата ви не трябва да има цигари, чаши, бутилки или каквито и да било други предмети. Фонът трябва или да е неутрален или поне да е офис среда.

Най-добре си направете снимка като за документи, но с лека усмивка.

2. Попълнете полето “Headline”

Това описание стои точно под името ви и се вижда навсякъде в сайта, където се появява иконата на вашия LinkedIn профил. Освен това, думите в това описание имат голяма тежест в резултатите на търсещите машини. Затова е важно описанието да е конкретно и ясно и да съдържа ключови думи, съответстващи на професията ви.

По подразбиране в него се изписва текущата ви длъжност и месторабота, но по-добре е да попълните само кратко описание на професията и специалността си. Ако сте машинен инженер, сте машинен инженер независимо къде работите.  Опишете себе си, а не местоработата си.

3. Попълнете полето “Summary”

Това поле е най-видимата част от вашия профил в LinkedIn и затова има изключително вмажна роля. Направете по-пълно описание на професията и специалността си, включвайки информация за опита и постиженията си, например: „Търговец с над 7 години опит в продажбите на лицензиран софтуер … годишен оборот от над …. лв“ и т.н.

4. Опишете настоящата и предишните си местоработи и позиции

В своя профил в LinkedIn можете спокойно да пропуснете длъжностите, които не са свързани с настоящата ви професия, освен ако не се отваря голяма дупка в хронологията на биографията ви.

Добавете подробности за отделните длъжности – най-вече вашите постижения и резултати. Най-подробно се спрете на настоящата/последната си работа и на предходната.

По-старите позиции опишете с по 3-4 реда, не повече. Оформете данните  във вид на „булети” (тирета), защото така окото ги възприема много по-лесно, отколкото аморфния текст.

5. Добавете поне 10-15 умения в профила си

LinkedIn има богат списък с предефинирани умения, от които можете да избирате и добавяте до 50 бр. в своя профил, но най-видими са първите 10. Избирайте умения, които наистина притежавате, защото LinkedIn насърчава вашите познати да ги „препоръчват” и ако ги нямате, само ще се изложите.

Изберете първо по-общи умения, а после добавяйте по-специализираните и стеснявайте кръга (например: Финанси, Банки, Кредитиране, Ипотечни кредити). След това може да изброите по-конкретни умения като Продажби, Преговори, Презентации, MS Excel и т.н.

6. Попълнете секцията „Образование”

Попълнете подробно секцията „Образование” и вижте в дясната колона какви допълнителни секции можете да добавите към профила си в LinkedIn (сертификати, награди, публикации, проекти и др.).

7. Намерете и добавете колкото можете повече познати

Намерете колкото можете повече познати и ги добавете в своя профил в LinkedIn. Ползвайте функциите за търсене в контактите на електронната ви поща, за търсене на колеги и състуденти, както и предложенията в списъка „People you may know“.

Все пак канете хора, които наистина ви познават, защото политиката на LinkedIn в това отношение е строга.

8. Намерете групи, в които да участвате

Повечето групи са по интереси, но има и такива на регионален принцип. Включете се в групи с тематика, свързана с работата ви. Ако сте счетоводител, не се включвайте в група за маркетинг или PR.

Но пък ако сте главен счетоводител в строителна фирма може освен групите за счетоводство да добавите и една-две относно строителния бизнес.

Участвайте в дискусии на професионални теми, коментирайте, изказвайте мнение, защитавайте тези, споделяйте линкове към полезни статии и материали, с две думи – бъдете активни. По този начин ще ви забележат, а това е във ваша полза.

Следващата ви стъпка

И така, ако търсите нова работа, не губете време и актуализирайте своя профил в LinkedIn или ако нямате такъв, направете си. Следвайте 8-те стъпки и го направете ефективен.

* Данните са актуални към юли 2020 г.

Коментирай статията или попитай Ник Джобс:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.