Как да подобрим своя професионален имидж за 3 минути

Как да подобрим своя професионален имидж за 3 минути

Да, възможно е. Това е един елементарен трик за личен брандинг. Една съвсем кратка, но много важна информация, която можете за 3 минути да качите онлайн, впоследствие ще окаже голямо влияние върху вашата професионална репутация.

Технологиите ни предоставят големи възможности, които не оползотворяваме напълно. Във времето на Web 2.0 всичко става бързо, скоростта на комуникацията е светкавична, а обхватът на социалните мрежи – огромен. Затова този трик работи.

Щом е толкова елементарен, защо не го прилагат всички? Защото сме устроени да гледаме от своята „камбанария“. Да погледнеш от гледната точка на другия не е толкова лесно. Изисква усилия и повече знания – трябва да знаеш какво е да си от другата страна.

Затова, малцина са онези, които знаят как изглеждат отстрани и разбират силата на личния брандинг – изкуството да създаваш и управляваш собствената си репутация.

 

Какво е професионална репутация?

Това е представата на другите за вас като професионалист; имиджът, който имате по отношение на вашия професионализъм. Когато имате добра професионална репутация, вие сте търсен.

Познатите ви търсят за да ви станат клиенти или просто за съвет. Клиентите ви търсят, за да ползват вашите услуги. Работодателите ви търсят, за да ви привлекат да работите за тях.

И понеже репутацията представлява мнението на другите за вас, тя е много по-надежден атестат за вашия професионализъм, отколкото онова, което самите вие казвате за себе и пишете в CV-то си.

Всеки знае, че професионалната репутация отваря вратите по пътя на кариерното развитие. Всеки знае поговорката „Работи първо за името си, а после името ти ще работи за теб“. И всеки в някаква степен се старае да изгражда своето име.

Това, което убягва на мнозина обаче е, че това „име“ – вашата професионална репутация, трябва да се споменава и изтъква. За него трябва да се говори.

 

Как хората да заговорят за вас и да започнат да ви търсят?

Много просто: като им подскажете с какво можете да сте им полезни. Не сте ли забелязали, че когато хората се запознаят, един от първите въпроси винаги е „с какво се занимаваш?“. И когато запитаният отговори, разговорът поема в тази посока.

Това е така, защото: 1) вашата професия в голяма степен определя това, което сте и 2) хората винаги търсят с какво можете да сте им полезни.

Да кажете на някого какво работите е достатъчно, за да предизвикате интереса му и той да знае с какво можете да сте му полезни. Това ще го накара да сподели информацията и с други хора, които се инересуват от нея и така ще започне да се говори за вас и вашата професия.

По този начин, постепенно ставате търсен и градите своята професионална репутация. Можете да го потвърдите от собствен опит, нали?

 

Как да подсилите своята професионална репутация?

Репутацията ви ще бъде толкова по-солидна, колкото повече се говори за вас и вашата професия. Колкото повече хора знаят какво работите, толкова повече хора ще ви търсят заради професията ви, ще ви препоръчват на други и това ще засилва репутацията ви.

Следователно, ако споделите с повече хора какво работите, това ще доведе до подобряване на професионалния ви имидж. Звучи толкова лесно, нали?

Разбира се, не става въпрос да преследвате хората, за да им говорите за работата си. Това е нелепо. Но да вземем един пример: как познавате, че някой е адвокат? По табелката на вратата му.

Затова, на адвоката не му се налага да обяснява кой е, докато е в кантората си. А кантората обикновено е на оживено място. Но въпреки, че всеки очаква от адвоката да има табелка на вратата, мнозина пропускат да направят това за себе си.

 

И ето какъв е трикът:

Поставете своя „табелка на вратата“ в профилите си в социалните мрежи – оживените места, където много хора могат да ви видят. „Много хора“ означава потенциални клиенти, потенциални работодатели и изобщо хора, които могат да ви бъдат полезни.

Добавете своята професия и месторабота в профилите си във Facebook, Google Plus и Twitter. За 3-те профила ще ви трябват около 3 минути. Ако нямате профили в тези сайтове, направете си. Това са 3-те най-големи социални мрежи в света. В днешно време трябва да сте онлайн.

Нещо повече, Google Plus и Twitter са мощни инструменти, които благодарение на свободното следване позволяват да достигнете до много повече хора, отколкото чрез Facebook и LinkedIn, които изискват потвърждаване на всяко познанство.

Толкова много хора разполагат с тези мощни интрументи, а не ги използват пълноценно. Дори по-лошо – използват ги по начин, по който изглеждат глупаво.

Не е ли странно например, под името на човек на над 35-годишна възраст да пише кой университет е завършил преди повече от 10 години, вместо какво работи той днес?

Facebook и Google Plus не случайно са сложили полетата за професия и месторабота – те са необходими, за да кажете на хората какво работите. Това изгражда личния ви бранд.

Не бъдете параноици, професията ви не би трябвало да е тайна. Казвате какво работите на всеки срещнат, защо в социалните мрежи да е различно? Каква е разликата дали ще срещнете някого на улицата или в Google Plus например?

Социалните мрежи са за социални контакти, а какво работите е основна и важна тема за всеки такъв контакт. Използвайте това!

 

А ето и някои тънкости:

Не бъркайте „работа“ с „професия“. Ако в момента нямате работа, това не значи, че нямате професия. Инженерът си е инженер, продавачът си е продавач, учителят си е учител със или без трудов договор. Напишете си професията и никога не използвайте думата „безработен“.

Информацията за професия и месторабота се показва под името ви на най-различни места в мрежата, включително при преминаване с мишката върху името на всеки ваш пост, коментар и дори „харесване“ (вижте снимките).

Headline-Facebook-Profile Headline-Google-Plus-Profile

Затова е толкова важно да ги добавите – така всеки, който види ваш пост или коментар и се поинтересува кой сте, ще може веднага да разбере. Пускайте повече постове, свързани с вашата работа или сфера на дейност – така можете да спечелите клиент, фен или някой, който да ви препоръча.

Въведете информацията и проверете как изглежда отстрани. Коригирайте я, ако има нужда. Различните сайтове показват информацията по различен начин. Google plus например, не показва професията, а само местоработата ви.

Така мнозина се подвеждат и пишат „име: еди кой си, професия: еди каква си, месторабота: на свободна практика“. После обаче из мрежата се вижда само „еди кой си, на свободна практика“, но какво работи – не е ясно. Хората се интересуват какво правите, а не как го правите.

Под каква форма работите – дали сте на трудов договор, свободна практика или имате собствена фирма, изобщо не е важно за тях. Същото важи и за позиции като директор или управител.

Ако фирмата ви не е известна в цяла България, по-добре пишете с какво се занимавате или каква е дейността на фирмата, защото само „Управител на фирма Х“ на хората нищо не им говори. Много по-ясно ще бъде „Инженер във фирма Х“ или „Управител на фирма за Х – продажба на матраци“.

 

И накрая

Сред моите над 500 Facebook контакти има не малко, които не знам нито какво работят, нито къде. И то не защото не искам, а защото не са ми казали и не са го написали в профилите си.

Ако използваха тази елементарна възможност, щях да съм в състояние да им пращам клиенти или аз да им бъда клиент или да ги свържа с някого, който им трябва – изобщо, щяха да извлекат по-голяма полза от взаимоотношенията си с мен.

А вие не пропускайте тази възможност и отделете 3 минути, за да въведете местоработата и професията си в своите профили. Отделете, ако трябва, 30 минути преди това, за да обмислите как точно да ги формулирате. Изпробвайте и коригирайте, ако се налага. Във всички случаи това ще ви се отплати многократно.

А когато си сменяте работата, какъв по-лесен и по-подходящ начин да го съобщите на познатите си от това просто да го добавите в профила си? Едно споделяне няма всички да го видят, а профилната информация винаги ще си е там и всеки може да я види дори след много време.

Увеличавайте постоянно кръговете си от приятели/последователи – следвайте повече хора в Google Plus и Twitter, за да ви следват и те. Ползвайте инструментите за импорт на имейл контакти и за прехвърляне на контакти от една мрежа в друга.

Присъединете се към групи/общности във Facebook и Google Plus с тематика, свързана с вашата професия или сфера на дейност. Редовно публикувайте постове на тази тема както в групите, така и в кръговете си.

Така хората ще ви забелязват, запомнят и ще започнат да говорят за вас и да ви търсят. Така професионалната ви репутация ще расте. Така ще имате предимство пред конкурентите си, когато се състезавате за нова работа или позиция.

 

Коментирай статията или попитай Ник Джобс:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.