Готови ли сте за Social Recruiting *? [инфографика]

Личен брандинг, търсене на работа и кариера, социални мрежи и професионална репутация онлайн

Докато ти чакаш някой да открие способностите ти в CV-то, което си разпратил, той вероятно вече е открил „готиния“ ти профил във Facebook или Instagram. Дали това, което HR-служителят ще види там те показва в толкова добра светлина, колкото излъсканата ти автобиография?

Социалните мрежи са обществено пространство, затова и се наричат така (социални=обществени). Те са средство за общуване както с приятели, така и с непознати. Профилите ти в Instagram, YouTube, Facebook и др. в една или друга степен са публични. Колкото и да се стараеш да си анонимен, много трудно можеш да постигнеш това.

От друга страна, публичността има редица предимства, иначе никой нямаше да се стреми да е известен. Замисли се над това: да си анонимен в такива публични мрежи хем е трудно, хем не ти носи голяма полза. Защо вместо това не използваш възможността да си изградиш един добър публичен имидж, който да ти носи ползи?

Работодателите и социалните мрежи

Бизнесът активно ползва социалните мрежи, включително и при набиране на кадри. Последното се нарича Social Recruiting и отдавна не е изключение, а правило. Още през 2012 г., 92% от работодателите в САЩ са използвали социалните медии за набиране на служители, показва  проучване на Jobvite. От тях, 93% са ползвали LinkedIn, 66% – Facebook, а 54% – Twitter. В България, струва ми се, няма HR служител, който да не е регистриран в LinkedIn.

Пак през 2012 г., 73% от работодателите в САЩ са наели служители, които са намерили чрез социалните мрежи. Нещо повече, в процеса на набиране на служители 71% от работодателите ползват социалните медии активно, много активно или изключително.

Служителите и социалните мрежи

Голям плюс на Social Recruiting е възможността работодателите сами да те намират, дори и когато не си търсиш работа. Ако си специалист, от какъвто някоя фирма има нужда, неин HR-служител или агент може да се свърже с теб, защото по профилът ти в LinkedIn е преценил, че си подходящ за длъжността. Това те поставя в много изгодна позиция, защото можеш да поискаш от по-добри условия от текущите си, а от сегашния си работодател – да поискаш подобрение на условията, за да не го напуснеш.

Друго предимство на социалните мрежи за работодателите е, че чрез тях те могат да съберат допълнителна информация за хората, които кандидатстват при тях. Според проучването, близо половината от работодателите (48%) винаги проверяват профилите на кандидатите в социалните мрежи, а една четвърт – при необходимост. С годините, този процент е станал по-голям.

Това означава, че социалните медии не са просто още едно място, където „да си лафиш с аверите“, а са обществено място, където може да срещнеш както стар приятел, така и следващия си работодател. Затова, има голямо значение как изглеждаш отстрани. И може би е по-добре да оставиш шегичките с приятели за срещите на живо с тях, а снимките по бански – за личния си албум.

На плажа всички сме по бански, но когато ти си в отпуск, а колегите и началниците ти са в офиса, облечени по съответния дрескод, да им цъфнеш полугол(а) на екраните е точно толкова нелепо, колкото и да се явиш на работа в такова „облекло“.

Помисли за онлайн репутацията си

Професионалната (а и личната) репутация винаги е била важен фактор в кариерното развитие, но в днешната информационна епоха се налага да се грижим за нея и онлайн.

Всичко, което правиш, казваш, отбелязваш (таг-ваш), споделяш (шер-ваш) или харесваш (лайк-ваш) във Facebook, Twitter, Instagram или друга социална мрежа изгражда или разрушава твоята репутация. Кого следиш (фолоу-ваш), кого познаваш и кой те познава, също говори много за теб.

Това означава, че щом си в социалните мрежи, ти вече имаш онлайн репутация, независимо дали си го планирал или не. Ако искаш тази репутация да не вреди на намирането на работа и на кариерното ти развитие, трябва да се погрижиш за нея и да я поставиш под контрол.

Инфографика с факти за Social Recruiting

За да се убедиш във важността на онлайн репутацията за кариерата ти, разгледай внимателно инфографиката**, представяща основните резултати от споменатото проучване:

личен брандинг, онлайн репутация, професионална репутация, търсене на работа в социални мрежи

* Social Recruiting – набиране на кадри чрез социалните мрежи

** Инфографиката е изготвена от Jobvite.

2 thoughts on “Готови ли сте за Social Recruiting *? [инфографика]”

  1. Значи сте на правилното място 🙂 Тук има информация и съвети, които ще ви бъдат от помощ:

   1. Как да търсите работа през 2015 г.;
   2. Как да направите CV-то си по-ефективно;
   3. Кои най-често са причините да не намираме работа;
   4. Защо не можете да разчитате само на обявите;
   5. Шест начина да търсите работа извън обявите.

   Ако имате някакви въпроси или се нуждаете от помощ, пишете тук или се свържете с мен.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *